De pilda, metabolismul persoanelor care traiesc in tarile nordice arde mai multe calorii pentru mentinerea constanta a celor 37 de grade Celsius (temperatura corpului uman), in timp ce la tropice aportul zilnic poate fi cu 500-1000 calorii mai mic.
"Schimbarile bruste de temperatura sau de anotimp supun organismul unui efort de adaptare solicitand intens functiile fizice si psihice, de unde fenomenul numit astenie de primavara sau depresie de toamna", a explicat nutritionista Mihaela Bilic pe site-ul oficial.
Specialista mai spune ca oamenii sunt influentati de conditiile meteo si ca este firesc sa fim apatici si fara chef de viata cand afara este intuneric sau frig. "Cum buna-dispozitie si apetitul merg mana in mana, perioadele care predispun la ingrasare sunt toamna si iarna, in timp ce vara, cu vacantele la mare si hainele foarte subtiri, este anotimpul de electie pentru a fi intr-o forma maxima, inclusiv dietele fiind mai usor de respectat vara", subliniaza Mihaela Bilic.
In plus, se pare ca nu numai cantitatea de alimente are variatii sezoniere, ci si tipul de nutrienti din dieta sufera modificari calendaristice. "Frigul impune consumul unor produse mai concentrate in calorii (proteine, grasimi de origine animala) care sa permita organismului sa-si acopere nevoile energetice sporite si chiar sa faca mici rezerve de tesut adipos, in vreme ce temperatura crescuta dicteaza preferinta pentru alimentele usor de digerat (fructe, legume, peste)", concluzioneaza Dr. Mihaela Bilic.
Citeste si: Gulia, o leguma care scade riscul de cancer la san
Carnea de miel, beneficii: usor de digerat si nu da alergii
Tu stii cum te pot ajuta fermentii activi din iaurturi?
Sursa foto: freedigitalphotos.net