Dacă urmează să zbori cu avionul sau să ieși din țată, Organizația Mondială de Sănătate are totuși următoarele indicații:
Probabil că nu va trebui să-ți anulezi călătoria
Riscul tău de a contacta orice boală este evident mai mare în spațiile aglomerate, precum un aeroport, de exemplu, dar riscul de a contacta acest virus doar fiind în tranzit este aproape de zero. Cu toate acestea, autoritățile recomandă să verifici din timp dacă există ceva restricții la destinația ta, deoarece unele țări au impus carantină pentru călătorii proveniți din anumite țări.
Nu purta mască chirurgicală dacă nu ești bolnavă
Măștile protejează prea puțin un om sănătos să nu ia o boală respiratorie, dar sunt bune pentru a-i împiedica pe cei deja bolnavi să transmită mai departe virușii, iar dacă tu intri în panică și cumperi prea mult măști chirurgicale, mai mult îngreunezi activitatea medicilor și a celor care chiar au nevoie de ele, dar rămân fără stoc.
Ia-ți aceleași măsuri de prevenție ca în cazul unei răceli
Virusul COVID-19 se transmite în mod similar cu o răceală obișnuită, de exemplu printr-un strănut neprotejat sau tușitul fără a pune cotul sau umărul la gură, deci se aplică aceleași precauții:
- Spală-te des pe mâini cu apă caldă și săpun, inclusiv înainte de a mânca;
- Dacă ți se pare că ești curată pe mâini, poți folosi gel igienizant în loc să te speli;
- Tușește și strănută într-un șervețel de unică folosință, pe care să-l arunci imediat, iar dacă te ia prin surprindere, barează mai degrabă cu cotul decât să lași totul să se răspândească sau să pui mâna la gură, pe care pe urmă o pui pe alte suprafețe și astfel răspândești de fapt virusul;
- Stai cât mai departe de oamenii care par bolnavi;
- Pentru a proteja copiii, ține-i cât mai aproape de tine și departe de oricine pare cât de puțin bolnav;
- Dacă tu ești deja bolnavă (cu indiferent ce) fă tot ce scrie mai sus și evită contactul cu alte persoane. În plus, apelează de urgență la un medic, dacă suspectezi că ai avea Coronavirus sau ești îngrijorată pentru evoluția sănătății tale și a celor din jur.
Vestea bună este că din câte se pare, acest virus nu se transmite prin aer, deci nu te poți îmbolnăvi de la aerul care circulă în avioane sau autocare ci se transmite prin atingerea suprafețelor infectate, precum clanța unei uși sau o bară din autobuz sau mall, însă rezistă pe suprafețe doar 30 de minute.