În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii ne recomandă să ascultăm sfatul medicilor, să evităm deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consumăm alimente bogate în proteine, dar şi fructe şi legume.
În cazul în care este necesar să te deplasezi în spaţii deschise, medicii îţi recomandă să foloseşti mijloacele de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Încearcă să eviţi expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a te feri astfel de degerături.
De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, evită automedicaţia. Cel mai bine ar fi să mergi la medic şi să îi ceri sfatul.
Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca anumite categorii de persoane (de exemplu, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii), să evite deplasările şi să nu frecventeze locurile aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
Este indicat să consumi alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să eviţi să consumi băuturi alcoolice în zilele cu temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să acorzi o atenţie deosebită copiilor - mai ales dacă eşti mămică: aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi nu trebuie să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător, spun specialiştii, şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.