Oamenii nu sunt singurii care sunt entuziasmati de beneficiile pe care le are vara. Se pare ca plosnitele se bucura de vremea calda la fel de mult ca si noi - poate chiar mai mult. Caldura accelereaza ciclul de viata al unei plosnite, spun specialistii.
Intr-o perioada in care temperatura atinge 17,7 grade Celsius, este nevoie de aproximativ patru luni pentru ca un ou de plosnita sa se transforme pe deplin intr-un adult. Dar la peste 26,6 de grade Celsius, este nevoie doar de o luna si jumatate ca oul sa se transforme, facand infestarile cu plosnite mai frecvente pe timp de vara.
Un alt motiv pentru care vara este sezonul de varf al plosnitelor: este perioada in care noim, oamenii, calatorim cel mai mult. Iar plosnitele sunt specializate in turism - in mod normal, ele se prind de haine si de valize, apoi isi instaleaza "tabara" in paturile, canapelele si prizele electrice din casele noastre si din hotelurile in care ne cazam.
Plosnita este o insecta parazita, de culoare rosie, cu corpul turtit si cu miros urat caracteristic, care traieste prin crapaturile peretilor sau ale mobilelor si se hraneste cu sangele omului.
Recomandarile specialistilor: ce semne cauti atunci cand ajungi prima data intr-o camera de hotel (sau daca suspectezi ca ai putea avea plosnite in casa):
1. Recunoasterea plosnitei: examineaza saltelele, lenjeria de pat, cearceafurile, traversele, tablia patului, prizele electritce si canapelele pentru a vedea daca sunt insecte de culoare rosu-brun, care pot varia ca dimensiune de la marimea unei seminte de mac pana la marimea unei seminte de mar. Plosnitelor le place sa locuiasca in zone care sunt la 3 metri de locul unde dormi, asa ca incepe cautarea in aceasta zona.
2. Cauta semnele care indica "semnatura" unei plosnite: verifica cusaturile de la saltea, fetele de perna si mobilierul si vezi daca sunt mici pete rosii de sange sau pete maro de excremente lasate in urma de insecte.
3. Recunoaste un ou de plosnita cand il vezi: uita-te in crapaturi si in fisurile de la plintele peretilor sau in crapaturile mobilierului; cauta in aceste locuri sau vezi daca exista oua mici albe si ovale.
4. Fa un test de miros: daca observi un miros de mucegai sau un miros amar distinct, acesta indica o posibila infestare cu plosnite.
5. Verifica-ti pielea: umflaturile asociate cu plosnitele apar, de obicei, in cazul in care pielea este expusa in timpul somnului si au dimensiuni diferite, in functie de reactia ta la muscatura initiala. Desi este greu sa iti dai seama de diferenta dintre muscatura de plosnita si alte muscaturi de insecte, regula comuna este ca plosnita iti va lasa trei semne rosii pe piele sau mai multe semne de muscaturi grupate impreuna. Sursa.
Citeste si: Ce se intampla cand corpul tau e sub influenta cafeinei
Vara asta, 7 alimente reduc stresul si depresia
Cremele SPF nu sunt suficiente pentru a te proteja de cancer
O minte sanatoasa si un trup sanatos: cum le poti avea vara asta