Te-ai întrebat vreodată de ce Postul Paştelui durează 40 de zile şi nu 50 sau mai puţin? Există, pe de o parte, motivul simbolic, potrivit căruia creştinii urmează exemplul Mântuitorului, care a postit 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de a înfrunta cu succes cele trei ispitiri ale diavolului. Pe de altă parte, există şi un motiv spiritual, perioada de 40 de zile fiind nici prea lungă, nici prea scurtă, ci numai bună pentru ca omul să facă un pelerinaj interior, menit să ducă la o reînviere a sufletului, pentru a înfrunta cu succes ispitele din viaţa de zi cu zi.
Dacă ţi-ai propus să ţii Postul Paştelui, pe lângă eliminarea din dietă a preparatelor din carne şi a alcoolului, cu excepţia zilelor cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, încearcă să ţii minte că postul înseamnă să ierţi, să laşi deoparte lăcomia, mândria sau bârfa.
Duminică, 13 martie, ziua care precede intrarea în Postul Paştelui, este numită Duminica iertării sau Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Această zi a primit acest nume pentru a le arăta creştinilor că nimeni nu poate intra în rai dacă nu a făcut pace cu semenii săi. Aşadar, pentru a ţine postul aşa cum se cuvine, se cade să ceri iertare celor cărora le-ai greşit şi să acorzi iertare celor care te-au supărat de-a lungul timpului.
Citeşte şi: Postul Pastelui in cuplu - Aprinde focul pasiunii fara sa pacatuiesti
Zile cu dezlegare la ulei şi vin în Postul Paştelui 2016:
19, 20 martie
26, 27 martie
2, 3 aprilie
5 aprilie † Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul
9, 10 aprilie
11 aprilie † Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantului Farmutie
12 aprilie † Sfantul Mucenic Sava de la Buzau
14 aprilie † Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
16, 17 aprilie
20 aprilie † Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului
23 aprilie † Sfântul Mucenic Gheorghe (Sâmbăta lui Lazăr - Pomenirea morţilor)
Aşadar, se consumă ulei şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică, după Sfânta Liturghie, dar şi în zilele notate cu "cruce roşie" sau "cruce neagră", dar nu şi în cele care cad în prima şi ultima săptămână a Postului Mare, săptămâni de ajunare şi post aspru.
Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2016:
Vineri, 25 martie † Buna Vestire (În anii în care Buna Vestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la ulei, iar dacă Buna Vestire cade în vinerea sau sâmbăta din această săptămână, se dezleagă numai la vin)
Duminică, 24 aprilie † Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor
Citeşte şi: Vrei sa tii Postul Pastelui? Urmeaza aceste sfaturi de la nutritionisti
Dat fiind că Postul Mare aminteşte de Patimile şi Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, este un post aspru, ţinut cu mâncăruri gătite fără ulei, din legume, fructe şi seminţe.
În prima şi ultima săptămână de post se ajunează şi se mănâncă mai puţin, după cum poate fiecare în parte.
Cum să posteşti corect conform tradiţiei creştine:
În primele două zile, adică zilele de luni şi marţi din prima săptămână a Postului Mare, se recomandă să ţii post complet sau cel puţin ajunare până spre seară, când poţi mânca puţină pâine şi bea apă. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor.
În ziua de miercuri din Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, când se pot mânca legume fierte fără ulei şi pâine.
În tot restul postului, de luni până vineri se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica, de două ori pe zi, legume fierte cu ulei şi puţin vin. Recomandarea pentru sâmbătă şi duminică se aplică şi în celelalte zile din post cu dezlegare la ulei şi vin.
Citeşte şi: Nutritionista Corina Zugravu, despre Postul Pastelui - Greseala care iti afecteaza silueta
Ţi-am pregătit şi o selecţie de reţete de post delicioase pentru Postul Paştelui, care să te ajute atunci când rămâi în pană de inspiraţie!
Citeşte şi: 5 alimente care inlocuiesc cu succes carnea!
Recomandările vedetelor şi nutriţioniştilor pentru zilele de post:
Meniu de post - Iata ce recomanda Ioana Ginghina
Incearca o reteta de "Couscous de conopida", a la Cori Grămescu
Carmen Bruma te invata sa faci o saorma de post
Ce mancam in post - Retete de la Ioana Ginghina
Carmen Bruma: Ce alimente poti manca in POST ca sa nu te ingrasi
Mihaela Bilic recomandă: Ciorba de cartofi, cu zeama de varza
Recomandările feminis.ro în materie de reţete de post:
Hummus din boabe verzi de soia
Garnitură de broccoli, cu susan şi portocală
Sarmale de post cu orez şi legume
Conopidă la cuptor, cu aromă de curry
Salata de naut cu spanac si avocado
Alte reţete delicioase pentru Postul Paştelui: Conopida gratinata, Drob de legume, Cartofi scazuti cu legume, Cartofi cu ciuperci, Mancare de ardei copti, Sote de morcov cu fructe uscate, Vinete umplute cu legume, Telina a la grec, Telina cu masline, Spanac cu arahide, Fasole si spanac cu sos de ceapa
Reţete pentru zilele cu dezlegare la peşte:
Pârjoale de somon cu mărar, în 4 paşi simpli