Intreaga creatie este intr-o continua revolutie. Filosoful grec Heraclit a spus-o cel mai bine: "Niciun om nu poate trece acelasi rau de doua ori, pentru ca omul si raul s-au schimbat de atunci."
Impermanenta este insasi natura vietii.
De fapt, schimbarea este pur si simplu un alt cuvant pentru a exprima viata. "A trai" inseamna "a te schimba". Putini oameni trec prin viata fiind cu adevarat constienti de acest lucru.
Inteleg acest aspect, insa doar cunoasterea nu influenteaza cu nimic comportamentul individului. Ignora pur si simplu cum stau lucrurile de fapt.
Alan Watts compara viata cu muzica, scrie elephantjournal.com. Scopul muzicii este muzica in sine, asa cum spunea filosoful britanic. Oamenilor le place sa asculte muzica pentru ritm, pentru fluxul melodiei. Nimeni nu asculta muzica pentru a o auzi cum se termina. Daca ar fi asa, dupa cum spunea Watts, cantecele lor preferate ar fi acelea care se incheie brusc, cu un zgomot puternic. Si viata este la fel.
Scopul vietii este viata in sine, este sa iei parte la melodie. Melodiile sunt fluxuri: curg. Nu poti sa le ingradesti, sa le pui piedica. Atunci cand o faci, debitul dispare. Aceasta este moartea.
Singurul mod in care poti lua parte la o melodie este pur si simplu sa fii constient de ea. Constientizarea este fluida. O minte simpla se pierde in muzica, pe cand o minte egocentrica tot incearca sa opreasca muzica. Incercam mult prea mult sa auzim ceea ce ne dorim sa auzim, in loc sa ne miscam in ritmul muzicii, sa traim. Facem un pas inapoi si devenim spectatori, ascultatori care incearca sa "prinda" ritmul. Vrem sa il apucam si sa il tinem, sa il detinem, sa ne identificam cu el.
Nu iti este suficient sa te bucuri de muzica. Simti nevoia sa stii si cuvintele. Asa ca tot pui pauza si reiei cantecul de la capat, pentru a ti-l intipari in minte si pentru a-l face al tau.
Ego-ul capata un simt al identitatii, un sens, din interactiunile lui cu "celalalt".
Aceste interactiuni dau nastere unui soi de vouchere, pe care ego-ul incearca sa le colectioneze. In loc sa se bucure de concert, ego-ul face fotografii si filmeaza, pentru a putea sa vorbeasca despre asta si sa se laude ulterior. Raul vietii curge neincetat, insa pentru ego, a carui existenta depinde de inghetarea acestui curs de schimbari, fluctuatiile sunt inspaimantatoare.
Din punctul de vedere al ego-ului, fluctuatia este o amenintare. Insa schimbarea este pantecul vitalitatii. Viata deriva din acest spatiu pe care ego-ul incearca sa il ignore, adunand tot soiul de marturii inutile ale existentei sale, fiind constant speriat ca ar putea sa dispara. Aceasta teama duce la o viata plina de nemultumire cronica.
Potrivit lui Heraclit, si omul se schimba. Si din moment ce ego-ul tine cu dintii de trecut, de amintiri, de ceea ce a fost, omul incepe sa vada viata, fluxul schimbarilor, ca pe un zid coplesitor de apa care se revarsa asupra lui.
Si cum mainile iti sunt pline de voucherele si suvenirele adunate de ego, nu te poti lasa dusa de val. Nu poti inota cu mainile pline.
Solutia este sa iti eliberezi mainile si mintea. Sa nu mai tii cu dintii de trecut. O minte deschisa este o minte sanatoasa. O minte deschisa nu este mintea care accepta orice idee, oricat de ridicola ar parea. O minte deschisa este o usa glisanta. Este mintea care nu se opune schimbarii. O minte deschisa permite gandului sa fie o oglindire a schimbarii. Din aceasta perspectiva, gandul este mereu nou, mereu proaspat, fiindca viata se schimba mereu. Acesta este gandul original, imaginatia. In aceasta stare de constientizare, omul si raul se intrepatrund.
Trebuie sa accepti ca nu poti sa obtii fericirea incercand sa fortezi viata sa "joace" dupa bunul tau plac. Intelege ca viata este schimbare si schimbarea este viata, ca ele sunt unul si acelasi lucru.
Incercand sa organizezi viata in categorii permanente e ca si cum ai incerca sa dresezi o pisica. Mai mult decat atat, trebuie sa intelegi ca omul este viata si ca, implicit, omul este schimbarea. Confuzia si nemultumirile apar in urma convingerii ca suntem altceva decat schimbare.
Fericirea apare atunci cand incetezi sa inoti impotriva curentului si cand te impaci cu ideea ca esti un curent din fluxul vietii, ca esti una cu schimbarea.
Cand accepti ca esti insasi miscarea acestui rau, ca nu esti ceva ce sta pe mal si priveste apa curgand, abia atunci ai invatat cea mai importanta lectie de viata. Este o perspectiva care iti aduce succes pe toate planurile.
Citeste si:
A fi sau a nu fi sef - 6 lectii de la un lider ratat
Lectii de viata de la Mahatma Gandhi