In "camera muta" din Orfield Laboratories (South Minneapolis) nu poti rezista mai mult de 45 de minute. A fost proiectata in asa fel incat absoarbe sunetele in proportie de 99.99%, facand-o sa intre in Cartea Recordurilor drept cel mai tacut loc de pe pamant. Lipsa oricarui fel de ecou reuseste sa provoace halucinatii dupa o perioada indelungata.
Camera este izolata cu fibra de sticla de un metru grosime, pereti dubli de otel si ziduri groase de beton.
"Cand e liniste, urechile se adapteaza. Cu cat este mai liniste, cu atat mai multe lucruri auzi. Iti auzi bataile inimii, iti auzi respiratia sau chioraitul matelor. Intr-o camera fara ecou, tu devii sunetul.", spune fondatorul companiei, Steven Orfield, potrivit dailymail.co.uk.
Dupa ce petreci cateva zeci de minute in aceasta camera, devii dezorientat, fiind neaparat necesar sa iei loc pe un scaun.
"Cand mergi te orientezi in functie de sunetul pasilor. In camera fara ecou nu ai niciun indiciu. Perceptiile care tin de echilibru si miscare dispar. Daca stai acolo jumatate de ora, trebuie sa iei loc pe un scaun.", a adaugat fondatorul.
Astronautii sunt testati cu ajutorul unor astfel de incaperi, pentru a determina cat de mult dureaza pana incep sa apara halucinatiile si daca reusesc sa le depaseasca. Potrivit lui Orfield, in spatiu e ca si cum te-ai afla intr-o camera muta imensa, fiind crucial ca astronautii sa se poata concentra in astfel de conditii.
Astfel de incaperi mai sunt folosite si pentru a determina calitatea sunetului.
Cand tacerea iti salveaza cariera - Subiecte tabu la locul de munca
Trainerii vedetelor rup tacerea: Sarbatori fara kilograme in plus
Spatiul de tacere si cuplul