Relaţiile sunt fascinante la început, însă dacă ajung să fie singura ta preocupare, vei constata că apar efecte adverse.
1. Ataşamentul excesiv
Într-o relaţie nesănătoasă, partenerul poate deveni singura sursă de iubire, singura persoană care te ajută să iei decizii şi te face să te simţi în siguranţă, singurul care îţi împărtăşeşte, sau nu, opiniile. Pe scurt, devii dependentă. Când acea persoană se retrage sau te ameninţă că te va lăsa singură, fără acea unică sursă de care te bucuri în fiecare zi, organismul tău va reacţiona cum ştie mai bine atunci când este privat de "drog": îl caută cu disperare. Şi atunci începi să te comporţi nefiresc, să te agăţi de el de parcă ai rămâne fără aer în lipsa lui.
Acesta este motivul pentru care este esenţial să îţi păstrezi identitatea şi independenţa într-o relaţie.
2. Schimbarea de look
Şi nu vorbim aici despre genul de schimbare de care să fii mândră. Este mai degrabă acel aspect pe care îl capeţi atunci când eşti într-o relaţie cu un om care vrea să deţină controlul asupra ta. Uneori o face pentru că vrea să te schimbe astfel încât să fii pe placul lui. Alteori o face pentru că îi e frică de faptul că dacă arăţi extraordinar în fiecare zi, cineva te va fura de lângă el. Se întâmplă uneori să vrea să te schimbe pentru că dacă nu arăţi într-un anume fel, îi este ruşine să iasă în lume alături de tine. Însă indiferent de motivul pentru care face acest lucru, nu merită să accepţi o astfel de schimbare decât dacă tu îţi doreşti să o adopţi şi numai când constaţi că este benefică pentru tine.
3. Discursul ţi se schimbă...
... şi nu în bine! Te trezeşti spunând lucruri pe care nu ţi-ai fi imaginat vreodată că le vei spune şi care te-ar face să tresari dacă le-ai auzi spuse de cineva apropiat. Vei găsi modalităţi prin care să justifici această relaţie nesănătoasă şi comportamentul nefiresc al partenerului de cuplu. Vei exprima păreri despre care ştii că vor fi pe placul partenerului. Vei găsi scuze pentru faptul că nu mai eşti tu însăţi şi vei încerca să explici de ce nu mai petreci la fel de mult timp în compania celor dragi. Din păcate, însă, de cele mai multe ori nici nu-ţi dai seama că discursul tău suferă modificări majore.
4. Cercul tău de cunoştinţe se restrânge
Planurile care în trecut includeau şi prietenii se reduc acum doar la tine şi partenerul de cuplu, iar asta nu se întâmplă pentru că vrei să te îndepărtezi de cercul de cunoştinţe, ci pentru că partenerul este atât de nesigur şi nu are încredere în tine atunci când te afli în compania altcuiva. Tendinţa de a izola partenerul este una dintre cele mai frecvente manifestări ale unui tiran al cărui singur scop este să te controleze. De cele mai multe ori, controlul capătă nuanţe binevoitoare, partenerul manipulându-te să crezi că meriţi prieteni mai buni decât cei pe care îi ai.
5. Renunţi la tot ce te defineşte
Lucrurile care îţi placeau apar mereu pe ultimul loc atunci când eşti într-o relaţie nesănătoasă, fie că este vorba despre gustarea preferată, pasiunea ta pentru artă sau plăcerea de a face voluntariat. Aceste schimbări sunt evidente pentru cei dragi ţie, care observă cum abandonezi, treptat, toate lucrurile la care ţii. Viaţa ta se transformă într-o constantă încercare de a-ţi mulţumi partenerul de cuplu.
6. Confuzie pe plan emoţional
Eşti atât de fericită şi totuşi atât de tristă în acelaşi timp. Chiar dacă nu te tratează aşa cum ar trebui, este totuşi un om la care ţii foarte mult. Emoţiile, însă nu pot fi ţinute sub control, aşa că te vei simţi ba fericită, ba tristă, când relaxată, când speriată. Schimbările de dispoziţie sunt bruşte şi uneori sentimentele tale se amestecă într-un vârtej din care nu mai înţelegi nimic. Ba vrei să pleci, dar parcă ai mai rămâne o vreme. Este o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere emoţional, iar faptul că nu deţii controlul complică şi mai mult lucrurile.
7. Prietenii nu te mai recunosc
E timpul să-ţi pui întrebări atunci când familia şi prietenii îţi spun, îngrijoraţi, că nu te-au mai văzut de prea mult timp. Poate unul dintre prietenii mai apropiaţi va avea curajul să îţi spună că nu mai eşti tu însăţi, că te-ai schimbat. În momentul în care toţi cei din jur îţi transmit că parcă ţi-ai pierdut strălucirea, e cazul să iei măsuri. Relaţiile nesănătoase te schimbă încet, în timp. Nu vei deveni altcineva peste noapte, motiv pentru care ţie îţi va fi cel mai greu să îţi dai seama. Multe schimbări negative pot apărea până când reuşeşti să te dezmeticeşti. Însă prietenii şi memrbii familiei sunt cei care îşi dau seama imediat, aşa că ai face bine să asculţi măcar ce au de spus.
8. Nu te mai recunoşti pe tine însăţi
Într-o zi te trezeşti şi îţi dai seama că eşti cu totul altcineva. Constaţi că aveai ţeluri şi visuri pe care le-ai lăsat deoparte pentru prea mult timp. Abia atunci vei înţelege greutatea compromisului pe care l-ai făcut. Însă în loc să te învinovăţeşti inutil pentru greşelile făcute, încearcă să înţelegi că mai bine te trezeşti acum decât niciodată.
- Dacă simţi că aspectele prezentate se aplică în relaţia cu partenerul de cuplu, fie iei măsuri pentru a aduce legătura pe drumul cel bun, fie mergi mai departe dacă poţi. Dacă simţi că nu poţi, cere ajutorul celor dragi. Ei ştiu deja că ai nevoie de ajutor, aşa că nu trebuie decât să le spui că a sosit momentul să ieşi din această relaţie care te-a schimbat atât de mult.