Dincolo de beneficiile aduse organismului de expunerea la soare, lumina puternică şi radiaţiile nocive îţi pot afecta retina.
Formată din fotoreceptori sensibili şi celule nervoase, retina este responsabilă de vederea centrala şi perifeică, vederea în spaţii întunecate, observarea detaliilor, diferenţierea culorilor, acuitate vizuală şi nu numai.
Cea mai sensibilă zonă a ochiului este zona centrală a retinei, cunoscută drept maculă sau pata galbenă deoarece pigmentul principal este luteina.
Pe măsură ce îmbătrânim, celulele cu pigment retinal se deteriorează din cauza radicalilor liberi din lumina solară şi devin din ce în ce mai puţin eficiente, retina degenerează şi vederea centrală se pierde treptat.
Ce este luteina şi care e rolul ei
Luteina este o substanţă de tip caretenoid (înrudită cu betacarotenul, provitamina A) care protejează macula, acţionând ca un filtru optic ce opreşte componenta albastră a luminii solare sau artificiale pe care ochiul până la retină nu este capabil să o oprească şi, de asemenea, ca un antioxidant care absoarbe radicalii liberi.
Doza optimă de luteină este de 7 mg pe zi şi chiar dacă obişnuieşti să consumi cantităţi mari de fructe şi legume, recomandarea oficială este greu de atins.
De aceea, pentru a menţine o vedere sănătoasă şi pentru a reduce riscul unor probleme oculare precum cataracta sau orbirea este indicat să consumi gălbenuş de ou, fasole, porumb dulce, alge şi vegetale precum spanac, varza, napi, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, avocado sau să rogi medicul de familie să îţi administreze suplimente alimentare.
De reţinut: organismul uman nu sintetizează luteina, ci o asimilează pe cale nutritivă. Un alt lucru important pe care trebuie să îl reţii are legătură cu legumele pe care le consumi: cu cât leguma este mai verde, cu atât conţine mai multă luteină. Sursa: specialist Ropharma.