Însă uneori, fără să îţi dai seama, deşi vrei să respecţi o anumită dietă, se întâmplă să faci unele greşeli care îţi pot afecta silueta. De pildă, consumi prea puţine calorii pe zi sau excluzi total grăsimile din dietă.
Iată ce sfaturi ne oferă doctorul Ciprian Constantin, şef al Departamentului Diabet şi Nutriţie din cadrul SUUMC "Carol Davila" Bucureşti, când vine vorba de restricţia calorică şi dieta echilibrată.
"Dieta nu înseamnă în niciun caz înfometare, chiar dacă pentru a pierde câteva kilograme suntem nevoiţi să restricţionăm aportul caloric. În primul rând, trebuie să ştim că limita sub care nu ar trebui să coborâm pe termen lung este de 1000 de calorii/zi. Apoi, să nu uităm că, oricare ar fi numărul de calorii, alimentaţia trebuie să includă toate categoriile de nutrienţi, în proporţie echilibrată.", a subliniat specialistul.
O greşeală foarte des întâlnită în curele de slăbire este excluderea totală a grăsimilor din dietă. "Este adevărat, aportul caloric al grăsimilor este mare, însă nu ne putem lipsi de grăsimile esenţiale Omega 3 şi Omega 6, iar soluţia este să ne axăm pe acele alimente care au o cantitate totală de grăsime mică, dar sunt bogate în Omega 3 şi 6.
Fie putem folosi la salate o cantitate mică de ulei (preferabil amestec de floarea soarelui cu rapiţă şi in), fie folosim margarine light care au în reţetă acest amestec de uleiuri şi prin urmare sunt bogate în Omega 3 şi 6.", explică doctorul Ciprian Constantin.
În plus, specialitul în nutriţie arată este bine să consumăm peşte de 2 ori pe săptămână, orientându-ne chiar spre peştele gras, pe care îl vom combina întotdeauna cu legume.
"Legumele nu trebuie să lipsească din dietă şi este de preferat să fie consumate crude, fierte sau la aburi. În felul acesta, vor avea un aport caloric mic, dar vor rămâne bogate în vitamine şi fitonutrienţi.", a mărturisit Ciprian Constantin, din cadrul SUUMC "Carol Davila" Bucureşti, citat de Becel.