Atunci când mănânci o salată sănătoasă şi consistentă, aceasta îţi va "inunda" celulele tale cu antioxidanţi, vitamine şi minerale - asta până când o transformi într-o glumă, adăugând tot felul de topping-uri care îţi păcălesc silueta şi sabotează valoarea nutriţională a altor ingrediente diet-friendly.
Pentru a evita aceste greşeli, citeşte mai jos recomandările nutriţioniştilor de top.
1. Fructele uscate
Ar trebui să eviţi merişoarele deshidratate sau feliuţele de mango deshidratat, explică nutriţioniştii americani. Fructele uscate îşi pierd conţinutul de apă şi conţin multe calorii în procesul de deshidratare. De asemenea, fructele uscate conţin adaosuri de ulei şi zaharuri.
Cea mai bună variantă: Dacă vrei să adaugi ceva dulce în salata ta, încearcă struguri proaspeţi, mere sau afine, pentru a te bucura de un plus de fibre alimentare. Desigur, toate fructele proaspete - de la portocale, până la ananas - sunt variante bune pentru salate.
2. Nuci şi seminţe sărate sau prăjite
Acestea sunt de regulă prăjite în grăsimi nesănătoase (uleiuri vegetale râncede), care sunt teribil de nocive pentru inima şi corpul tău. În plus, aceste nuci şi seminţe sărate ori prăjite au un conţinut extrem de ridicat de grăsime şi au multe calorii, iar excesul de sare pe care ţi-l oferă îţi influenţează tensiunea arterială.
Cea mai bună variantă: Caută nuci şi seminţe crude, nesărate. Acestea îţi vor oferi o doză sănătoasă de proteine şi grăsimi şi sunt o sursă excelentă de vitamine din complexul B, care sunt esenţiale pentru funcţionarea optimă a sistemului nervos. O variantă chiar mai bună sunt seminţele şi nucile încolţite.
3. Porumbul şi alte legume bogate în amidon
Consumate în moderaţie, porumbul şi mazărea pot fi topping-uri grozave în salate, dar dacă exagerezi şi consumi prea multe astfel de alimente bogate în amidon, vei declanşa un dezechilibru în profilul nutriţional al salatei tale. Aceste legume cu mult amidon sunt şi cele care au cel mai ridicat nivel de carbohidraţi.
Cea mai bună variantă: rezumă-te la o singură legumă cu amidon pentru salata ta şi menţine dimensiunea porţiei la mai puţin de o cană. Pentru a te bucura de o doză de cereale integrale delicioase, pline de fibre, încearcă bulgurul şi sorgul.
4. Bucăţele de bacon
Când vine momentul să meştereşti o salată sănătoasă, cu siguranţă îţi vei dpri să eviţi carnea procesată, cum ar fi bucăţelele de bacon. Aceste produse cresc în mod semnificativ riscul tău de a dezvolta cancer colorectal.
Cea mai bună variantă: În loc de bacon, adaugă în salata ta năut prăjit, fasole sau tempeh.
5. Aşa numitele dressing-uri pentru salată "fără grăsimi"
Multe dintre aceste sosuri sau dressing-uri sunt pline de chimicale şi nici măcar nu au gust bun. În plus, nutriţioniştii ne atrag atenţia că acestea conţin foarte mult zahăr.
Cea mai bună variantă: În realitate, corpul tău are nevoie de grăsime, în special în salată. Fă-ţi propriul dressing, cu ulei de măsline extravirgin sau din ulei de avocado. Aceste uleiuri contribuie la sănătatea inimii tale şi absorb acei nutrienţi preţioşi pe care ţi-i oferă legumele.
6. Brânză de origine animală
Brânza, ca produs lactat, este cea mai mare sursă a noastră de grăsimi saturate care există în dietă şi tot ea contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare şi la diabetul de tip 2. Însă dacă renunţi la brânza din salate, asta nu înseamnă că organismului tău îi va lipsi calciul. Poţi să adaugi în salată o mulţime de legume care conţin calciu, precum broccoli sau cartofii dulci.
Cea mai bună variantă: încearcă brânza tofu coaptă şi tăiată cubuleţe sau o alternativă de brânză pe bază de nuci.
7. Crutoanele
Poate că salata ta te "imploră" să îi pui un pumn de crutoane peste ea, dar nu îi vei face o favoare când vine vorba de valorea nutriţională. Crutoanele sunt practic calorii goale, fără să aibă beneficii pentru sănătate.
Cea mai bună variantă: prăjeşte o felie de pâine din făină integrală, mărunţeşte-o sau tai-o în bucăţi mai mici şi pune-o peste salată. Aşa vei obţine o salată crocantă, cu pâine prăjită, bogată în fibre alimentare.
8. Noodles crocanţi
În primul rând, reţine că sunt prăjiţi. De ce să adaugi un ingredient prăjit în bolul tău cu salată, plină de antioxidanţi? Apoi, aceşti noodles îţi aduc calorii fără niciun nutrient, iar conţinutul lor ridicat de sodiu nu va face decât să te baloneze.
Cea mai bună variantă: adaugă acel element crocant în salata ta cu ajutorul unei linguriţe de seminţe de floarea-soarelui sau cu ajutorul altor legume crocante, sugerează nutriţioniştii. Sursa.