Dr. Mihaela Bilic, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ne explică azi cât de importante sunt sursele de acizi graşi Omega 3 pentru ca sezonul rece să nu ne afecteze starea de spirit.
"Toamna, zile mai scurte, frig şi stare de spirit...afectată:) Ca să păstrăm moralul la cote satisfăcătoare avem nevoie de echilibru chimic în creier, adică de Omega 3. 40% din acizii graşi cerebrali depind de DHA, forma biologic activă a acizilor graşi Omega 3. Este un element prezent mai ales în carnea şi grăsimea de peşte.", a explicat medicul nutriţionist pe pagina oficială de Facebook.
Specialista în boli metabolice face o precizare şi ne aminteşte că Omega 3 există în iarbă şi alge. Cu alte cuvinte, animalele şi peştii care au fost hrăniţi natural conţin Omega 3, în timp ce animalele şi peştii hrăniţi exclusiv cu porumb, soia, seminţe şi uleiuri vegetale conţin Omega 6.
Mihaela Bilic spune acest lucru pentru a ne confirma că există Omega 3 şi în ouă sau în carnea de porc crescut în mod tradiţional.
"Sursa cea mai eficientă rămâne însă conserva de sardine în sos tomat. Evitaţi conservele în ulei, conţinutul de Omega 3 scade cu 50% pentru că e liposolubil (se dizolvă în grăsime). Iată câteva cifre care să vă convingă (mg Omega 3/100g produs): sardine conservă 1880; somon sălbatic 1700; hering 1250; macrou 1130; păstrăv sălbatic 1060; ton 360.", a detaliat Mihaela Bilic, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.