Potrivit unui nou studiu, acest anunt a declansat o crestere semnificativa a numarului de femei cu un istoric familial de cancer de san in curs de testare pentru mutatie, iar aceasta crestere a persistat pentru urmatoarele 5 luni.
Echipa de cercetare a Preventiei cancerului mamar, condusa de Gareth Evans la spitalul Sfanta Maria din Marea Britanie, a ajuns la concluzia ca atunci cand vine vorba despre stiri despre sanatate, o poveste care implica o celebritate de profil inalt, poate avea un impact pozitiv si de lunga durata in ingrijirea sanatatii publicului larg.
Ambele mutatii genetice BRCA1 si BRCA2 pot fi mostenite de la un parinte si printre altele cresc semnificativ riscul de cancer mamar si ovarian.
Aproximativ 12% dintre femeile din populatia totala va dezvolta un cancer la san la un moment dat in viata, dar in jur de 55-65% din femeile cu o mutatie genetica BRCA1 si 45% cu o mutatie genetica BRCA2 va dezvolta boala. Angelina Jolie a anuntat mutatia genei BRCA1 si decizia ei de a face dubla mastectomie prin intermediul unui articol redactat chiar de ea pentru ziarul The New York Times, in data de 14 mai 2013.
" Eu nu aleg sa se pastreze privata povestea mea pentru ca exista multe femei care nu stiu ca ar putea sta sub umbra unui cancer", a scris Jolie. " Speranta mea este ca ei, de asemenea, sa fie capabili sa obtina gene testate si in cazul in care acestea au un risc foarte ridicat, sa stie ce optiuni puternice au. ", a mai adaugat aceasta.
Pentru studiul lor, publicat recent in revista Breast Cancer Research, Evans si echipa sa a vrut sa vada cat de tare a influientat anuntul Angelinei rata de recomandari de testare genetica pentru cancerul de san in randul intregii populatii.
Citeste si:
FOTO! Vedetele noastre preferate, atunci si acum