În anul 2005, un grup de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles, condus de Dr. E. Black a publicat un studiu a cărui rezultate au fost neașteptate și din care a reieșit faptul că al doilea copil are, de obicei, rezultate mai slabe la școală decât primul. Descoperirea a fost șocantă deoarece copiii analizați proveneau din familii care le-au oferit tuturor copiilor aceleași șanse la educație.
Totul însă a fost clarificat cu ajutorul unei alte echipe, de data aceasta de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), condusă de către Dr. Doyle, care a descoperit că cel de-al doilea copil are șanse cu 40% mai mari de a avea probleme cu autoritățile decât frații sau surorile sale. Motivul nu a avut însă de a face cu problemele de sănătate sau nivelul de educație ci cu părinții în sine și frații mai mari, deoarece când vine pe lume și al doilea copil, părinții au deja experiența primului născut și nu mai sunt chiar atât de exigenți. În plus, primul născut îi are drept modele de viață pe părinți, care sunt adulți, în timp ce al doilea născut își are propriul frate sau propria soră drept model.
Părinților li se recomandă să facă un efort să fie cel puțin la fel de atenți la toți copiii și să le controleze acestora influențele, ca nimeni să nu facă probleme. Trebuie însă ținut cont de faptul că fiecare se dezvoltă în mod diferit și trebuie să li se permită celor mici să se manifeste în voie.
Cercetătorii confirmă care este diferența dintre primul și al doilea copil
Dacă ai observat vreodată că al doilea copil al familiei este mai rebel să știi că ai dreptate. Studiile au confirmat acest mit, conform căruia este mai greu să-l faci să asculte pe al doilea copil, mai ales dacă este un băiat, iar ordinea în care se naște cineva îi influențează foarte mult viața și personalitatea.