Cu toate că este cel mai comun tip de cancer, cancerul de piele este cel mai uşor de prevenit. Aşadar, trebuie să ne asigurăm că suntem bine informaţi şi să punem în aplicare recomandările specialiştilor.
Radiaţiile ultraviolete, cea mai bună sursă de vitamina D, sunt şi principala cauză de dezvoltare a cancerului de piele. E important să ştii că aceste radiaţii sunt prezente şi în zilele înnorate şi nu numai vara, ci în orice anotimp. Mai mult decît atît, suprafeţele lucioase precum apa, zăpada sau cimentul reflectă aceste radiaţii. Şi sursele artificiale precum solarul de bronzare emit radiaţii UV.
Pentru a scădea riscul apariţiei cancerului de piele îţi recomand să te protejezi de radiaţiile UV, respectând recomandările medicilor dermatologi şi oncologi:
- Evită expunerea la soare pe timp de vară, mai ales în intervalul orar 10 - 16
- Dacă te expui la soare, poartă haine care îţi acoperă braţele şi picioarele
- Poartă întotdeauna o pălărie cu boruri mari, care să îţi acopere faţa, capul, urechile şi gâtul, indiferent că mergi la plajă sau la piaţă
- Poartă ochelari de soare care blochează atât radiaţiile UVA cât şi radiaţiile UVB
- Foloseşte zilnic, fără nicio exxepţie, loţiune cu factor de protecţie 30 sau chiar mai mare, în funcţie de durata şi intervalul orar în care ne expunem la soare. Reaplică loţiunea o dată la 2 ore
- Foloseşte un produs cosmetic cu protecţie solară şi pentru buze
- Evită bronzatul la solar
Arsurile solare sunt primele sunt efectele vizibile ale interacţiunii razelor UV cu pielea. Acestea apar în urma inflamaţiei produse de expunerea pentru o perioadă îndelungată la soare, ori într-un interval orar nepotrivit (10 - 16). Arsurile solare vin la pachet cu durere, disconfort şi chiar cu exfolierea primului strat de piele. Pe termen lung, arsurile solare dese pot duce la dezvoltarea unui tip de cancer de piele.