Poţi să bei alcool în timpul sarcinii? Ar trebui să bei băuturi alcoolice? Doctorii din Marea Britanie îşi schimbă din nou părerea şi ne dau alte sfaturi în legătură cu cantitatea recomandată de alcool pe care femeile însărcinate o pot consuma în siguranţă.
Femeile însărcinate au fost sfătuite, în mod tradiţional, să consume zero grame de alcool în timpul sarcinii. Asta înseamnă că nu ai voie să consumi ocazional un pahar de vin în timpul cinei, nu ai voie să bei o bere în timp ce te uiţi la meci sau la alte programe sportive şi, categoric, nu ai voie să te îmbeţi.
Efectele consumului de alcool asupra fătului sunt bine cunoscute, aşa că aceste recomandări nu sunt surprinzătoare.
Bebeluşii expuşi la alcool în timp ce se află în uterul mamei se pot naşte cu o mulţime de probleme, de la trăsături faciale anormale, până la o statură scundă, o greutate mică la naştere, afecţiuni şi tulburări comportamentale severe şi probleme de dezvoltare.
Problema este că experţii nu ştiu cu exactitate ce cantitate de alcool consumată de mamă în timpul sarcinii poate duce la aceste probleme permanente, cu care fătul se va confrunta pe toată durata vieţii sale. Tocmai acest lucru face estimarea dificilă - experţilor le este greu să spună dacă o cantitate de alcool, oricât de mică, consumată în cele 9 luni de sarcină prezintă sau nu riscuri pentru făt.
Cu toate acestea, în ultimii ani, unele studii au arătat că un consum moderat (adică uşor) de alcool poate fi în regulă pentru sănătatea fătului. Aceste studii nu au cum să nu fie întâmpinate de public fără să stârnească controverse, deparece organizaţiile medicale americane spun că nu există o cantitate de alcool care garantează siguranţa.
Sfaturile pentru femeile însărcinate nu au fost chiar atât de clare în Marea Britanie, însă, unde diversele agenţii guvernamentale oferă diferite recomandări. Mulţi specialişti sugerează să nu bei alcool în primele câteva luni de sarcină, dar după această perioadă, ei spun că şi dacă ai consumat alcool câteva săptămâni în timpul sarcinii, acest lucru nu ar trebui să îi facă rău bebeluşului tău.
Experţii britanici spun că acest sfat poate crea confuzie în rândul mamelor, în special de vreme ce reprezentanţii din Department of Health (similar cu Ministerul Sănătăţii de la noi din ţară) spun că una sau două unităţi de alcool pe săptămână ar trebui să fie în regulă.
Dar o altă instituţie din Marea Britanie, National Institute for Health and Care Excellence, spune că femeile însărcinate pot bea până la 3 unităţi de alcool pe săptămână (după primul trimestru de sarcină) fără să facă vreun rău copilului lor nenăscut.
Acest sfat nu mai este considerat în regulă şi un grup de doctori britanici vrea ca instituţiile statului să vină cu o recomandare unitară, care să coincidă cu celelalte agenţii de sănătate.
"Din moment ce nu există o limită cunoscută de siguranţă în ceea ce priveşte expunerea prenatală la alcool, singurul mesaj sigur referitor la băuturile alcoolice este ca [femeile] să se abţină cu totul de la consumul de alcool în timpul sarcinii", spun experţii care se vor întruni la conferinţa anuală a Asociaţiei Medicale Britanice, care are loc săptămâna aceasta.
De ce este alcoolul periculos în timpul sarcinii
Alcoolul din sângele mamei ajunge la copil prin intermediul cordonului ombilical. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, naşterea unui copil mort şi o gamă largă de dizabilităţi fizice, comportamentale şi intelectuale pe tot parcursul vieţii. Aceste deficienţe sunt cunoscute şi sub numele de "tulburări în spectrul alcoolismului fetal".
Copiii cu tulburări în spectrul alcoolismului fetal ar putea avea următoarele caracteristici şi comportamente:
- Trăsături faciale anormale, cum ar fi un şanţ între nas şi buza superioară (acest şanţ se numeşte "philtrum".
- Cap de dimensiuni mici
- O înălţime a corpului mai mică decât media
- Greutate corporală de valori mici
- Slabă coordonare
- Comportament hiperactiv
- Dificultăţi legate de atenţie
- Memorie slabă
- Dificultăţi la şcoală (în special la matematică)
- Deficienţe de învăţare
- Întârzieri la nivelul vorbirii şi limbajului
- Dizabilitate intelectuală sau IQ (n.r. - coeficient de inteligenţă) scăzut
- Abilităţi slabe de judecată şi raţionament
- Atunci când este bebeluş, are probleme cu somnul şi cu suptul de la mamă
- Probleme de vedere sau de auz
- Probleme cu inima, rinichii sau oasele.
Cât de mult alcool este periculos?
Nu se cunoaşte cantitatea sigură de alcool pe care o poţi bea în timpul sarcinii.
Caută ajutorul specialiştilor
Dacă eşti însărcinată sau încerci să rămâi însărcinată, dar nu te poţi opri să nu consumi alcool, caută ajutpr de specialitate. Contactează-ţi medicul, agenţiile locale de alcoolici anonimi sau centre de tratament locale care te pot ajuta să depăşeşti această problemă. Surse: 1, 2.