Specialiştii au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puţin un aliment şi că aceste afinităţi culinare pot suferi modificări în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii.
Astfel, în cel de-al doilea şi cel de-al treilea trimestru de sarcină, gravida va fi înclinată către gusturile mai acrişoare, iar pe măsura ce sarcina evoluează, viitoarele mămici vor prefera alimentele sărate şi în ultimul trimestru vor evita gusturile amare.
Cu toate acestea, medicii ginecologi trag un semnal de alarmă în privinţa "pericolelor" pe care le implică micile răsfăţuri culinare din timpul sarcinii.
Tocmai de aceea, în timpul sarcinii, medicii te sfătuiesc să înlături anumite alimente din dieta ta:
1. Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat
Laptele care nu este suficient pasteurizat, carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariţia Listeriozei, o afecţiune ce se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi, femeile însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai, Camembert şi Brie.
2. Ficatul
Ficatul este o sursă importantă de fier pentru organism, însa acesta conţine şi o cantitate mare de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari, vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului, dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mamici.
3. Peşte
Peştele este bogat în proteine, iar acizii Omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului, însă mare atenţie la nivelul de mercur. Cu cât peştele este mai mare, cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peştilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se află rechinul, peştele-spadă, tonul şi macroul regal. In plus, aceşti peşti au un risc mai mare de a produce toxiinfecţii alimentare.
4. Ceaiul verde
Acesta este considerat un aliat al sănătăţii, dacă este consumat cu moderaţie. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi, prin urmare, la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive, printre care şi anemia.
5. Mâncarea de tip fast food
Alimentele de tip fast food nu sunt recomandate în cazul femeilor însărcinate. Preparatele din această categorie au un conţinut ridicat de grăsimi, sodiu, sare şi alţi aditivi nocivi. Se ştie că în timpul sarcinii, orice viitoare mămică are nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii, însă există alternative mult mai sănătoase, bogate în fibre şi vitamine, precum fructele şi legumele.
Specialiştii recomandă să înlocuieşti produsele de tip fast food cu fructe şi legume, cum ar fi morcovi, nuci, avocado, spanac, mango şi ardeiul roşu.
6. Cofeina
Cofeina poate ajunge prin placentă din organismul mamei la făt şi poate afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general, specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină, iar în al doilea şi al treilea trimestru, se recomandă consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină - echivalentul a 4 ceşti de cafea, 6 căni de ceai verde.
"Dacă gravida suferă de constipaţie sau dureri de cap, cafeaua poate ajuta la ameliorare şi este acceptată pe toată durata sarcinii, cu condiţia să nu fie consumată în exces", explică dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, în cadrul Gynera Fertility Center.