În trecut, studiile au arătat că toate concentraţiile pesticidelor comune care se găsesc în organismul copiilor vor dispărea atunci când micuţii fac o schimbare majoră - trecând de la mâncatul unor alimente cultivate convenţional, la o dietă care este exclusiv organică sau, cum se spune la noi, "bio".
Dar o nouă cercetare care vine de la "Center for Environmental Research and Children's Health" (un centru specializat pe studierea mediului înconjurător şi studierea sănătăţii copiilor) din cadrul Universităţii din California sugerează că acest lucru nu este valabil pentru toţi copiii.
Lesliam Quirós-Alcalá, asistent universitar de la Universitatea din Maryland şi unul dintre autorii care au condus acest studiu, explică faptul că celelalte studii pe această temă s-au axat doar pe efectul unei diete bio sau organice în ceea ce priveşte copiii caucazieni care trăiau în suburbii. Ea şi echipa sa şi-au propus să afle dacă rezultatele ar fi diferite în cazul altor populaţii de pe glob.
Astfel, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra copiilor latino-americani din familii cu venituri mici, care locuiau în comunităţile agricole atât urbane, cât şi rurale. Acest factor este important deoarece populaţiile cu venituri mici au niveluri diferite de expunere la pesticide. Şi sursele de expunere sunt diferite, în funcţie de populaţie.
De exemplu, explică autoarea, calitatea scăzută a caselor şi a nivelului de trai este asociată cu un grad crescut de infestare cu pesticide şi, prin urmare, un grad de utilizare mai mare a pesticidelor în interiorul casei.
În mod similar, copiii care locuiesc foarte aproape de câmpuri şi zone agricole (care sunt adeseori stropite cu pesticide şi alte spray-uri cu substanţe chimice) sunt mult mai predispuşi să absoarbă aceste substanţe, chiar şi prin faptul că vântul poate transporta aceste substanţe. De asemenea, copiii intră în contact cu reziduurile de pesticide care pot să rămână fixate pe hainele membrilor familiei care lucrează pe câmp.
Cercetătorii au măsurat zilnic concentraţiile de pesticide din urină (o expunere estimativă) în rândul a 40 de copii din California, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, timp de 16 zile. Grupul de copii a mâncat alimente convenţionale în primele 4 zile şi apoi a trecut la mâncare bio timp de 7 zile, înainte de a se întoarce la dieta convenţională pentru ultimele 5 zile ale studiului.
Nivelul unor anumite tipuri de pesticide - acelea care se găsesc de obicei în culturile agricole - a scăzut mult în timpul etapei cu mâncare organică sau bio, dar nivelul celorlalte substanţe chimice - cum ar fi insecticidele folosite de obicei în casă - a rămas constant.
Oamenii de ştiinţă au descoperit totodată că micuţii care au locuit în zonele cu ferme şi suprafeţe agricole au avut rate mai ridicate de expunere, în general, ceea ce înseamnă că un consum de produse crescute în mod convenţional nu este singura modalitate semnificativă prin care copiii absorb otrăvurile folosite în agricultură. O alimentaţie exclusiv organică (sau, cum s-ar spune la noi, "bio") este doar o parte a soluţiei.
Aşadar, tu, ca părinte îngrijorat, ce ar trebui să faci? Asigură-te că micuţii tăi mănâncă alimente nutritive, chiar dacă nu îţi permiţi tot timpul să cumperi fructe şi legume bio.
"Toţi părinţii ar trebui să se concentreze pe faptul că se vor asigura că ai lor copiii mănâncă sau adoptă o dietă bine echilibrată care include fructe şi legume şi cât mai puţine alimente procesate. Produsele trebuie să fie spălate bine, indiferent dacă sunt bio sau nu", spune profesoara Lesliam Quirós-Alcalá, citată de rodalesorganiclife.com.