Iată care sunt 9 dintre cele mai "murdare" fructe şi legume de la supermarket. Iar prin "murdare" înţelegem acele alimente toxice, care pot declanşa reacţii neplăcute în organismul tău sau al copiilor tăi, mai ales din cauza substanţelor cu care au fost stropite aceste fructe şi legume.
Chiar şi după o bună spălare ca la carte, pesticidele rămân pe suprafaţa acestor fructe şi legume. Aşa că stai departe de supermarket şi alege opţiunile bio în locul celor de pe rafturi.
Da, ştim şi noi că este destul de scump dacă vrei să mănânci bio, chiar dacă preţurile par să scadă în fiecare zi.
Chiar dacă este un drum lung şi anevoios pentru persoanele care vor să mănânce "curat", o organizaţie din SUA numită Environmental Working Group a scos la iveală o listă anuală pentru a-i ajuta pe consumatori să facă decizii înţelepte, să fie mai bine informaţi atunci când merg la supermarket şi să ştie de ce este mai bine să cumpere produse bio, de la producătorii care nu folosesc pesticide şi alte substanţe toxice.
Cercetarea făcută de Environmental Working Groupa descoperit că aproape două treimi din produsele testate de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite în 2013 conţineau reziduuri de pesticide, chiar şi după ce fructele şi legumele fuseseră spălate bine şi curăţate de coajă.
Următoarele legume şi fructe sunt în topul celor mai "murdare" şi mai toxice din acest punct de vedere:
1. Cartofii
Cartoful obişnuit are mai multe pesticide decât oricare alt produs.
2. Spanacul, varza furajeră (Kale), frunzele de varză fără căpăţână numite "Collard Greens"
S-a descoperit că aceste legume bogate în frunze sunt contaminate cu insecticide care sunt toxice pentru sistemul nervos al oamenilor.
3. Merele
Merele care nu sunt bio au dobândit acest loc în topul întocmit de autorităţile americane, iar de 5 ani încoace sunt considerate printre cele mai toxice. Ba chiar au fost incluse într-un "ghid al cumpărătorului referitor la pesticidele din produsele alimentare".
4. Piersicile şi nectarinele
98% dintre piersicile testate şi 97% dintre nectarinele testate de americani au avut rezultate pozitive la cel puţin un reziduu de pesticide. Aceste procente uriaşe ar trebui să te facă să te gândeşti să cumperi fructe bio.
5. Căpşunele
Căpşunele vor ajunge mereu pe lista cu fructe "murdare", parţial datorită faptului că fungii îi determină pe fermieri să le stropească. Aceste fructe delicioase adăpostesc peste 40 de pesticide diferite, scriu cei de la rodalesorganiclife.com.
6. Strugurii
O singură mostră de struguri a arătat că există urme de la 15 pesticide diferite. Fii cu ochii în patru şi în privinţa stafidelor, ne atrag atenţia specialiştii.
7. Ţelina
Un ingredient de bază în multe reţete şi smoothie-uri sănătoase, ţelina poate să poarte semnătura a peste 60 de pesticide. În mod clar ar trebui să cauţi varianta de ţelină bio în acest caz.
8. Castraveţii
Gândeşte-te de două ori înainte de a tăia un castravete convenţional, din supermarket, pentru următoarea ta salată. O mulţime de pesticide - mai exact 86 - pot rămâne pe coaja de castravete după ce ai spălat-o. Chiar şi aşa, dacă vei curăţa coaja castravetelui, acest truc îţio reduce şansele de expunere la pesticide.
9. Ardeii graşi dulci
Roşii, galbeni, verzi sau oranj, aceste crudităţi crocante ajung în mod constant pe lista neagră, deoarece ardeii tind să aibă multe reziduuri de pesticide. Sursa.