De exemplu, tu, ca mamă, ţi-ai lăsa copiii să se joace lângă o stâncă? Citeşte în continuare şi află ultimele concluzii la care au ajuns oamenii de ştiinţă, conform unui raport de peste hotare.
Un nou raport care a fost dat publicităţii în Marea Britanie sugerează că micuţii au nevoie de mai mult acces la activităţile de joacă periculoase şi pline de provocări - cum ar fi să se joace în apropierea unei stânci - într-un efort de a creşte încrederea în sine şi de a aduce în discuţie riscurile obezităţii.
Raportul, care a fost publicat de un grup numit "All Party Parliamentary Group", încurajează "joaca riscantă" în diverse locuri în aer liber, în apropierea hazardelor "cu potenţial periculos", cum ar fi pe marginea stâncilor şi lângă apă.
"Temerile sociale despre siguranţa copiilor au avut drept rezultat un exces al supravegherii din partea părinţilor... [care şi-au] exprimat retincenţa de a le permite copiilor lor să se joace afară, în aer liber, pe motiv că a crescut nivelul traficului, nivelul infracţiunilor, hărţuirii, violenţei, a crescut posibilitatea de răpire şi chiar riscul de microbi şi murdărie. Lumea de dincolo de uşa din faţă este din ce în ce mai mult privită ca fiind o lume ostilă pentru copii.", spune raportul.
Acelaşi raport pledează pentru ideea ca părinţii să permită o abordare mai liberă a timpului de joacă al copiilor, în special când este vorba de "jocurile riscante, care implică poate elemente mai dure, înălţimi, viteză şi joaca în apropierea unor locuri potenţial periculoase, cum ar fi apa, stâncile, dar şi explorarea de unul singur a acestor locuri cu posibilitatea de a se pierde. Acest lucru le oferă copiilor un sentiment de entuziasm, emoţie şi încântare, dar şi alte beneficii care apar pe lângă cele enumerate mai sus", se mai arată în raport.
Aceste recomandări sunt făcute toate în numele ideii de a le oferi copiilor o alternativă la locurile de joacă tradiţionale, acolo unde gardurile, podelele din cauciuc şi culorile puternice sunt considerate prea sigure, deloc provocatoare şi mai puţin senzaţionale.
Raportul britanic îndeamnă părinţii şi şcolile să ofere "sprijin copiilor pentru ca aceştia să experimenteze riscul şi provocarea şi să dezvolte un curaj şi o încredere în sine prin joc, atât în comunitatea în care trăiesc cei mici, cât şi în şcoli.", se mai arată în raportul citat de sheknows.com.
Tu, ca părinte, ce crezi despre cercetarea ce are ca subiect "joaca periculoasă"?