Ceea ce probabil nu ştii este că accesele de furie care implică plânsul care se prelungeşte, ţipetele şi văicărelile pot avea efecte negative de durată, atât asupra ta, cât şi asupra copilului.
Studiile arată că micuţii care se confruntă cu perioade persistente de plâns sunt de 10 ori mai predispuşi să dezvolte ADHD, să aibă o performanţă academică săracă şi să arate un comportament antisocial pe viitor. Cercetătorii cred că aceste concluzii se datorează unui lucru, şi anume lipsa unei atitudini sensibile a părinţilor faţă de copiii lor.
Experţii în psihologia copilului spun că fiecare acces de furie este un rezultat al unei nevoi nesatisfăcute sau dorinţa de a-şi exprima un disconfort. Nevoile copilului tău sunt generate într-un creier care este încă în curs de dezvoltare. Deşi s-ar putea ca tu să simţi altfel, un acces de furie nu este din cauză că micuţul tău vrea să te enerveze.
Iată mai jos câteva modalităţi prin care poţi stopa un acces de furie, în doar câteva secunde:
1. Oglindeşte un temperament ca al copilului, adică vei avea şi tu un acces de furie
Asta nu înseamnă că tu pierzi, de fapt, controlul asupra situaţiei. Din contră, tu oglindeşti în mod conştient acţiunile copilului şi joci sau interpretezi ca un actor furia lor, pentru ei. Pentru a face acest truc şi mai eficient, multiplică lucrurile şi expresiile micuţului exponenţial. Dă cu pumnii în masă şi ţipă "Eşti atât de nebun, nebun, nebun!". Încearcă să faci expresii faciale exagerate şi mişcări mari, ample. Copilul va fi atât de şocat încât plânsul lui va înceta.
2. Distrage-i atenţia
Arată cu degetul undeva, în cameră, şi spune "Oh, Doamne! Hai să mergem şi să vedem ce este acolo! Cred că am văzut (...) ta preferată" - iar puncte de suspensie pot fi înlocuite cu maşinuţa, păpuşa, jucăria copilului. Poţi să abordezi comportamentul copilului mai târziu, dar acum foloseşte puterea distragerii atenţiei pentru a-i schimba starea emoţională.
3. Dă-i copilului un pic de mâncare
Da, mâncare! Alimentele pot să reducă pe oricine la tăcere şi să se bucure de o înghiţitură delicioasă, aşadar şi copilul va fi redus la tăcere. Păstrează o gustare delicioasă în geanta ta, ca armă secretă pentru situaţiile în care copilul tău scapă de sub control şi are accese de furie. Cu cât este mai gustoasă este "trataţia", cu atât mai eficientă va fi.
4. Aruncă-l pe copil în aer
Există o plăcere imensă legată de acţiunea de a fi ridicat şi aruncat în aer, iar copiii nu se pot abţine să nu râdă şi să nu se simtă bucuroşi. Acesta nu este deloc un lucru agresiv. Este o acţiune menită să le distragă mintea de la lucrul care îi face să plângă, astfel încât tu şi copilul să izbucniţi în râs. Iar dacă micuţul este mai bine dispus, poţi vorbi cu el şi îi poţi explica de ce comportamentul său este inacceptabil.
5. Îmbrăţişează-ţi copilul
O îmbrăţişare vindecă. De cele mai multe ori, accesele de furie sunt semnul că un copil nu se bucură de suficientă atenţie sau afecţiune, iar el tocmai aceste lucruri şi le doreşte. Mulţi părinţi fac greşeala de a ignora un acces de furie, care, în schimb, va lua o cu totul altă turnură. Uneori, o simplă îmbrăţişare poate să amelioreze situaţia şi să aducă pace şi calm în familie. Dă-i copilului exact ceea ce are nevoie - empatie din partea ta şi o legătură reală mamă-copil.
6. Păstrează la îndemâna ta o jucărie interesantă
Aceasta este o altă unealtă utilă pentru distragerea atenţiei. Asigură-te că nu cari prin geantă sau în maşină aceeaşi jucărie veche şi neinteresantă sau, în caz contrar, aceasta va fi aruncată pe podea. Prin rotaţie, e bine să păstrezi mereu alte jucării, astfel încât micuţul tău să fie intrigat de acestea. Nu este un lucru rău dacă, din când în când, îi cumperi câte o jucărie nouă. Sursa.