Un pas mare te-ar putea salva de multe dureri de cap atunci când copiii tăi primesc cadou un telefon mobil, iar tu, mai mult ca sigur, vrei să îi complici prea mult lucrurile.
Ştii că, în cele din urmă, copilul tău va creşte şi va avea un telefon mobil. De fapt, o cercetare recentă realizată de Pew Research Center a raportat că 6 din 10 adolescenţi deţin sau au acces la un telefon inteligent, iar 94% dintre acei adolescenţi stau în mediul online zilnic, graţie acelui telefon mobil.
Această experienţă poate fi una traumatizantă, dar există şi veşti bune: permiţându-i să aibă acces la un telefon mobil, copilul tău ca avea oportunităţi uriaşe de învăţare. De fapt, un contract pentru telefonul mobil poate acţiona precum o "foaie de parcurs" pentru adolescentul tău, în ceea ce priveşte lecţiile de maniere, bunătate şi - cel mai important dintre toate - responsabilitate.
Specialiştii de la sheknows.com te sfătuiesc să creezi un contract. Da, ai citit bine. Creezi un acord cu caracter obligatoriu, prin care îi spui clar copilului că dacă nu reuşeşte să respecte regulile, asta va duce la pierderea dreptului de a deţine telefonul.
Nu ai nevoie de un avocat pentru acest tip de contract. Poţi să îl concepi chiar tu, enumerând condiţiile şi inspirându-te dupp cele mai bune idei, pentru a le folosi în avantajul tău, ca părinte.
Iată câteva reguli pe care le-au aplicat cu succes alţi părinţi:
* Dacă fiica sau fiul tău îşi închide gura (în special atunci când vrea să ţină un secret faţă de tine) când este vorba de ceea ce vedeţi voi, părinţii, pe telefonul ei/lui, atunci copilul va pierde accesul la telefon până când decide să se deschidă din nou în faţa voastră.
* Trebuie să înţelegi că se poate întâmpla să greşeşti tu, ca părinte, dar şi copilul tău poate greşi. O mamă de peste hotare a încropit un contract pentru fiul ei de 13 ani, referitor la folosirea telefonului mobil, şi i-a scris următoarele: "Tu o vei da în bară. Eu îţi voi lua telefonul. Vom sta jos şi vom discuta despre asta. Vom începe din nou. Tu şi cu mine învăţăm tot timpul. Eu sunt în echipa ta. Iar amândoi suntem implicaţi în asta."
Discută cu adolescentul tău cele 6 reguli de utilizare a telefonului mobil:
1. DE CE ai decis că adolescentul tău ar trebui să aibă un telefon? Pentru că a avut un comportament bun, pentru că îi oferi o lecţie de responsabilitate?
2. PE CINE are voie copilul tău să adauge în lista de contacte din telefon? Apelurile telefonice ale căror persoane sunt absolut necesare, iar copilul trebuie să le răspundă întotdeauna dacă îl sună? (Apelurile tale!)
3. CE se va întâmpla atunci când (reţine, nu este cuvântul "dacă") adolescentul tău pierde sau strică telefonul mobil?
4. UNDE are voie copilul tău să aducă telefonul? Are voie să îl ia cu el/ea la şcoală, la biserică, la baie, la antrenamente?
5. CÂND are voie copilul tău să folosească telefonul? Doar între orele 8.00 şi 20.00?
6. CUM are voie copilul tău să folosească telefonul? Ce aplicaţii poate el sau ea să downloadeze? Când trebuie să îţi ceară clar permisiunea de a descărca un joc sau o aplicaţie?
Specialiştii îi avertizează pe părinţi să fie atenţi la tentaţia pe care o reprezintă link-urile din cadrul aplicaţiilor care au primit aprobarea lor, de exemplu, link-urile din descrierea de pe Instagram a unui prieten. Mai multe recomandări de la specialişti pe sheknows.com.