Nu există nicio îndoială că atunci când este vorba de a aduce pe lume a unui copil, mama este cea care are, de obicei, cel mai intens şi important rol. Şi nu ne referim doar la travaliu şi la naşterea propriu-zisă.
Până la recenta introducere a concediului de paternitate, care a adus un oarecare echilibru în viaţa de familie, sarcina cea mai grea cădea pe mamă, care nu se mai ducea la serviciu pentru a avea grijă de copil în primul an de viaţă. Iar cu toate presiunile care planează asupra mamelor, temerile şi angoasele taţilor pot fi uitate de cele mai multe ori.
Dar să nu uităm că odată ce devine tată, acest lucru poate fi provocarea supremă, chiar cea mai terifiantă cu care un bărbat se poate confrunta.
Iată, aşadar, din ce cauze se îngrijorează un bărbat care începe să îşi întemeieze o familie şi devine tată pentru prima dată:
1. Oare copilul meu mă va iubi la fel de mult?
Un bebeluş a petrecut 9 luni dezvoltându-se în pântecele mamei sale şi, odată ce a venit pe lume, depinde foarte mult de ea, atât pentru hrană, cât şi pentru îngrijire. Însă mulţi bărbaţi îşi fac griji că această legătură naturală ar putea să îi lase pe ei pe dinafară.
Cum să îi alungi această frică: Spune-i şi arată-i că nu este cazul să îşi facă griji în privinţa aceasta, mai ales dacă el joacă în aceeaşi măsură un rol activ şi crucial în viaţa copilului vostru.
2. Voi fi suficient de puternic ca să mă descurc cu toate lucrurile în primele câteva săptămâni de viaţă ale bebeluşului?
Mama va fi total extenuată, după ce a purtat copilul timp de 9 luni şi a trecut prin durerile naşterii. Acum este timpul ca tatăl să preia cârma şi să se asigure că jumătatea lui, adică proaspăta mămică, are sprijinul lui deplin. Sună precum o uriaşă responsabilitate (şi chiar este), dar este mai uşor decât ar crede partenerul tău.
Cum să îi alungi această frică: Spune-i şi subliniază-i că el este bărbatul pe care mama copilului său l-a ales pentru a-şi întemeia împreună o familie, iar tot ceea ce trebuie să facă este să fie el însuşi.
3. Oare pot să schimb un scutec al bebeluşului?
Proaspetele mămici spun adeseori că nu există niciun manual care te învaţă să fii părinte - şi au dreptate. Nimei nu te învaţă pe tine, ca mamă, acest gen de lucruri, iar taţii îşi fac şi ei la fel de multe griji când se trezesc cu un bebeluş în casă.
Cum să îi alungi această frică: Încurajează-ţi partenerul. Şi ce dacă se luptă şi abia se descurcă atunci când schimbă prima oară un scutec? Sau care e problema dacă arată un pic ciudat atunci când învaţă să îşi ţină corect bebeluşul în braţe? Spune-i că lumea nu se va opri în loc din această cauză. Se poate întâmpla să greşească, iar acest lucru e normal.
4. Banii, banii şi iar banii
Mulţi taţi au impresia (învechită) că povara pentru întreţinerea financiară a familiei cade toată asupra lor. Deşi nu este cazul, anxietatea legată de bani este o grijă naturală. În definitiv, lucrurile şi toate accesoriile necesare creşterii bebeluşului pot fi destul de scumpe.
Cum să îi alungi această frică: Cu toate acestea, spune-i partenerului tău că există mult sprijin din partea ta şi a familiei, iar partenerul tău va fi uimit de cât de bine vă puteţi descurca odată ce lucraţi la un buget pe care să îl respectaţi. Nu este nicio ruşine să acceptaţi haine de bebeluş de la alte mămici sau prieteni de familie. Mulţi părinţi fac asta şi îşi cresc copiii foarte bine.
5. Oare va dispărea romantismul?
Există o mulţime de zvonuri prosteşti, care spun că mariajul sau relaţia are de pierdut (mai exact, îşi pierde scânteia) odată ce copiii apar în peisaj. Acesta este nimic mai mult decât un mit.
Cum să îi alungi această frică: Spune-i că intimitatea poate fi mai greu de plănuit acum, iar lucrurile vor necesita un pic mai mult efort, de ambele părţi. Dar nu există nimic mai romantic decât să aveţi un copil împreună şi, de fapt, acest bebeluş, ca fruct al iubirii voastră, vă va consolida şi mai mult relaţia. Sursa.