O întreagă generație de copii crește acum cu ochii în telefoane sau tablete și alte dispozitive electronice, motiv pentru efectuarea unui studiu ce a urmărit mai mult de 11000 de copii cu vârste cuprinse între 9-10 ani, din America, iar rezultatele acestui studiu au fost prezentate de către conducătorul șef, directorul Gaya Dowling, într-o emisiune din decembrie 2019.
Principalele idei
1. Copiii care foloseau telefonul, televizorul, tableta și calculatorul mai mult de 7 ore pe zi prezentau schimbări semnificative în RMN-uri, care sugerau că procesele de maturizare ce trebuia să se întâmple mai târziu în viață, au acum loc la vârste precoce.
2. Cei care au avut rezultate mai slabe la testele de logică stăteau peste 2 ore în fața aceluiași ecran.
Dr. Ellen Selkie, medic în cadrul „University of Michigan C.S. Mott Children’s Hospital” consideră însă că mai trebuie efectuate cercetări în domeniu, deoarece poate fi adevărat faptul că timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor dăunează dezvoltării academice a unui copil, dar există și teoria conform căruia copiii cu anumite deficiențe sunt atrași de televizor mai mult, motivele fiind încă necunoscute.
Diverse cercetări
Prin intermediul studiilor de specialitate s-a putut afla faptul că timpul îndelungat petrecut în fața unui ecran, indiferent de dimensiunea sau calitatea acestuia, are un impact deosebit asupra dezvoltării și sănătății copiilor, în sensul că, printre altele, strică vederea, predispune la obezitate și perturbă somnul, comportându-se precum o dependență.
În acest sens, primele studii în domeniu au analizat doar relația cu televizorul și consolele video, deoarece acelea erau la momentul respectiv pe piață, dar încă din 2007, când a ieșit primul iPhone, cercetările au inclus și timpul petrecut pe WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat și alte aplicații ce se pot folosi de pe telefon, tabletă, laptop și calculator. Dr. Kara Bagot, de la University of California, din San Diego, a efectuat alături de colegii săi un studiu în care a scanat creierul unor adolescenți în timp ce aceștia își verificau site-uri de socializare și la cei care stăteau mai mult timp pe Instagram se activa partea creierului responsabilă de recompense, ceea ce a dus la concluzia că dispozitivele electronice stimulează eliberarea de dopamină, responsabilă de pofte și dorințe.
Un alt studiu recent, sugerează faptul că cei care folosesc electronicele noaptea suferă de depresie și adorm mai greu, iar diminuarea timpului petrecut în fața ecranelor ar ajuta la îmbunătățirea vieții acestora.
Asociația Americană a Pediatrilor sugerează următoarele:
- Copiii sub vârsta de 18 luni să nu stea deloc în fața niciunui tip de ecran.
- Între 18-24 luni, părinții ar trebui să aleagă programe de calitate, pe care să le privească împreună cu cei mici.
- Între 2-5 ani, mai puțin de o oră de uitat la televizor sau alte dispozitive și această activitate să fie făcută sub stricta supraveghere a părinților.