Adesea, diversele simptome sunt identificate încă de la copiii care au sub vârsta de 5 ani, dar dificultățile de învățare pot fi diagnosticate și mai târziu, printre acestea numărându-se: deficitul de atenție (ADHD), autismul, anxietatea, depresia, personalitatea bipolară și multe altele.
Rezervă-ți timp pentru a discuta cu profesorii
În cazul în care problema apare peste noapte, încearcă să ții copilul sub observație și să te asiguri că situația se remediază, dar dacă observi că dificultățile sunt de lungă durată, comunică mai des cu profesorii lui, ca să vezi exact care este problema și ce puteți face pentru a o remedia.
Pentru a monitoriza mai bine situația, poți ține chiar un jurnal cu notele și comportamentele copilului. De obicei, la școală profesorii au deja un sistem de evaluare și comunicare cu părinții, iar unii preferă să dea buline colorate pe când alții preferă să aibă un carnet vocabular prin intermediul căruia să le transmită părinților diverse mesaje. De asemenea, poți cere școlii să te informeze periodic dacă se schimbă ceva în situația școlară a copilului tău, nu doar dacă face prostii. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să-și mențină motivația de a lua note bune și a se comporta exemplar.
Recompensează-ți copilul pentru comportamentul bun
Mulți părinți își pedepsesc copiii pentru un comportament negativ, dar uită să-i recompenseze dacă fac ceva bun. Laudă-ți copilul când primește o notă mare la școală și sărbătoriți împreună succesele, ca să-l motivezi să fie cuminte în continuare și să dea tot ce are mai bun din el.
Ca să-l motivezi, creează un sistem de recompense, eventual chiar economic și stabilește-i anumite obiective, apoi recompnesează-l când le atinge. Până la urmă toți copiii adoră cadourile, iar aceste mici recompense nici măcar nu trebuie să fie foarte costisitoare, e vorba doar de o atenție, de exemplu, poate fi vorba numai despre mai mult timp de petrecut la calculator sau pe tabletă și o masă la McDonald sau o plimbare în parcul lui preferat.
Rezolvați problemele împreună
În zilele în care copilul tău are probleme, discută cu el despre cum poate face ceva mai bine data viitoare. Întreabă-l ce s-a întâmplat și spune-i cu calm că vrei să-l ajuți ca ziua de mâine să fie una mai frumoasă. Dacă-l tratezi ca de la egal la egal, copilul va avea mai multă încredere în tine și data viitoare va veni să-ți povestească ceva din proprie inițiativă. Cere-i sfatul în anumite probleme și vei observa că uneori, copiii sunt capabili să-ți explice ceva mult mai simplu decât ar face-o un adult. De exemplu, poți afla astfel că el face probleme la o oră pentru că se plictisește, iar tu îi poți sugera profesorului să dea clasei sarcini mai solicitante.
În mod similar, agitația poate veni din faptul că nu înțelege anumite lucruri și i se face teamă de repercursiuni. Pentru a evita rușinea, un copil optează de multe ori să se dea mare decât să ceară ajutor, ceea ce un profesor bun ar trebui să sesizeze.