Când vine vorba de femei, antrenoarea trage un semnal de alarmă şi spune că, în mod paradoxal, doamnele şi domnişoarele din ziua de azi preferă să dea pe o cremă care promite că "şterge" celulita mai mult decât ar da pe un abonament la sala de sport.
Tocmai de aceea, Cori Grămescu subliniază că trebuie să înţelegem şi să ne asumăm o realitate destul de simplă: dacă mâncăm sănătos şi facem mişcare, acest lucru se va reflecta şi asupra siluetei noastre.
Ce schimbări ar trebui să facem primăvara în dieta noastră, pentru a avea o siluetă de nota 10?
Cori Grămescu: Prima şi cea mai importantă schimbare constă în conceperea unui plan pe termen lung. Practic, mutând perspectiva dintr-una pe termen scurt într-una pe termen mediu şi lung ne asigurăm că aspectul nostru fizic şi starea de sănătate sunt la un nivel satisfăcător pe toată durata anului. Mai mult, în acest fel înaintăm în vârstă într-o manieră blândă, păstrându-ne un aspect fizic plăcut şi o stare de tonus energetic ridicat.
În mod particular, odată cu încălzirea vremii, e important să creştem aportul de vitamine şi minerale prin consumul ridicat de legume de sezon şi fructe proaspete şi să adoptăm o alimentaţie diversificată. Este, de asemenea, foarte important să ne hidratam corect şi să facem mişcare constant. Însă cea mai importantă schimbare rămâne cea prin care înţelegem că aceste îmbunătăţiri ale alegerilor alimentare trebuie să fie permanente în programul nostru zilnic, nu doar primăvara.
Care sunt cele mai frecvente scuze pe care le folosesc femeile ca să nu meargă la sala de fitness?
Cori Grămescu: Scuzele nu se referă strict la sala de fitness, ci la activitatea sportivă, în general. De regulă, se fac referiri la lipsa timpului, la lipsa de încredere în capacitatea proprie de a face faţă unui antrenament şi la deficienţe în bugetul alocat pentru îngrijirea personală.
În mod paradoxal, femeile preferă să dea pe o cremă care promite ştergerea celulitei mai mult decât contravaloarea unui abonament la sala de sport. Şi îşi petrec ore în şir pe internet, unde caută soluţii de slăbire rapidă sau stau pe paginile de social media, cu acelaşi scop. Totul vine din înţelegerea şi asumarea unei realităţi destul de simple: dacă mănânci sănătos şi faci mişcare, se vede; dacă nu mănânci sănătos şi nu faci mişcare, se vede.
Cât de des ar trebui să mergem primăvara la sala? Este acesta un anotimp mai solicitant pentru femei?
Cori Grămescu: Ar trebui să ne antrenăm constant de 2-4 ori pe săptămână, indiferent de sezon. Primăvara e important să punem accent pe lucrurile de fineţe, pentru că e nerealist să credem că dacă ne apucăm de sport şi dietă în luna mai, vom arăta semnificativ diferit începând cu 15 iunie.
Cât de sănătoasă este o cură de detoxificare? O recomanzi? Cât durează un detox urmat ca la carte?
Cori Grămescu: Un detox, atunci când el se impune din motive medicale, durează 4-8 săptămâni şi include o schimbare graduală a modului în care ne alimentăm, eliminând treptat produsele procesate, apoi cele de origine animală, trecând printr-o perioadă de dietă vegetariană, apoi una vegană şi, dacă e cazul, o perioadă de câteva zile de post cu sucuri.
Iar pentru revenirea la o alimentaţie normală e necesar să urmăm un plan de reacomodare cu o alimentaţie omnivoră şi, ideal, să renunţăm definitiv la produsele cu un grad ridicat de procesare.
Ce le recomanzi începătoarelor care ar vrea să meargă la sală, dar îşi găsesc tot felul de motive pentru a nu face sport?
Cori Grămescu: Să aibă o sesiune de consiliere cu un antrenor şi să urmeze un program special conceput de antrenamente pentru începători. Este extrem de important să înveţe mai intâi să lucreze corect mişările esenţiale, în cadrul orelor de începători, şi apoi să îşi construiască un plan gradual, care creşte treptat în intensitate şi complexitate.
În calitate de antrenor, unde crezi că ar putea găsi femeile motivaţia necesară pentru a se apuca de sport la modul serios?
Cori Grămescu: În ele însele! Sportul serveşte multor scopuri, de la încredere în sine, sex-appeal, energie, sănătate, frumuseţe, disciplină, putere interioară sau eliberare. Şi lista continuă. Te ţii de sport în momentul în care identifici cu onestitate ce îţi poate aduce acesta, în plus, în viaţa ta. Că sunt oameni care simt că sportul nu face nimic pentru ei şi atunci lipsa lor de interes e la fel de validă. Nimeni nu e obligat să facă nimic din ceea ce nu doreşte!
Ce înseamnă în România anului 2015 conceptul de siluetă perfectă, în viziunea femeilor?
Cori Grămescu: Nu ştiu! Ştiu însă că în anul 2015 nu ar mai trebui să creadă nimeni în perfecţiune. În fitness, în sport, este vorba despre a-ţi modela un corp frumos, într-o zonă de echilibru personal, de a-ţi atinge obiective care ţin deopotrivă de performanţa sportivă, dar mai ales de cea personală. Şi în momentul în care înţelegi şi trăieşti sportul în felul ăsta, înţelegi că ai nevoie de un plan pe termen lung şi de o viziune care iese din limitele unei perfecţiuni de revistă de duzină.
Cât de importantă este dieta personalizată pentru femeia care vrea să slăbească cu orice preţ?
Cori Grămescu: Este importantă, dar cel mai important este ca cineva care îşi doreşte să slăbească cu orice preţ să înţeleagă că este nevoie de o disciplină de a mânca sănătos care să fie constantă în timp, doar aşa cineva îşi va menţine rezultatele în timp.
Ca nutriţionist, ce sfaturi le oferi cititoarelor feminis.ro care vor să slăbească într-un mod sănătos?
Cori Grămescu: Să se bazeze pe alimente care le plac, să mănânce multe legume şi fructe de sezon, să pună accentul pe calitatea mâncării şi pe o activitate sportivă care le face plăcere. Slăbirea sănătoasă se face gradual, lent, prin însănătoşirea alegerilor alimentare şi de lifestyle. Slăbirea sănătoasă are la bază modificări permanente ale modului în care trăim, nu reţete de 2-3 săptămâni în care ne chinuim să ne menţinem motivaţia de a le urma.
Ce este mai important în procesul de slăbire, sportul sau dieta?
Cori Grămescu: Echilibrul. Nu se poate slăbi fără vreuna din aceste două componente, cel puţin nu sănătos şi nu cu menţinerea unui aspect fizic plăcut. Dar ca pondere efectivă în eficienţa procesului, aş spune că dieta sănătoasă contează ceva mai mult decât un program de antrenament.
Despre Cori Grămescu
Cori Grămescu deţine sala de aerobic LadyFIT Gym şi studiază medicina în cadrul UMF Carol Davila Bucureşti şi un MBA la Maastricht School of Management. Din anul 2006 este instructoare de Pilates, cu formări în Marea Britanie, SUA, Canada, Suedia şi Spania ca Personal Trainer, este antrenor de TaeBo, Cardiolates şi Piloxing. A popularizat Pilates în rândul sălilor de fitness din România.
De-a lungul timpului, Cori Grămescu a coordonat antrenamentele pentru mai multe persoane publice din România. În anul 2013, Cori Grămescu a obţinut certificare ca nutriţionist prin Masterclass, curs acreditat CNFPA. De la începutul carierei şi până în prezent, Cori Grămescu a antrenat peste 12.000 de cliente, de toate vârstele, de la 8 la 86 de ani.