Mihaela Bilic, medic primar specializat în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ne explică astăzi care sunt efectele benefice ale consumului de avocado şi de ce nu este bine să facem excese în privinţa acestui fruct.
În cărţile de nutriţie, subliniază ea, avocado este încadrat la secţiunea grăsimi şi fructe oleaginoase pentru că se aseamănă mai degrabă cu măslinele decât cu mărul.
"Acolo unde 100g fructe au 35-50 cal în medie, avocado are 160cal/100g, adică echivalentul a 2 linguri de ulei. În structura lui găsim multe fibre, urme de proteine, sub 10g de glucide şi 15g de lipide/100g (jumătate de fruct). Grăsimile sunt preponderent mononesaturate, asemănătoare cu cele din uleiul de măsline, bogate în acizi graşi Omega 9.", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Beneficiile consumului de avocado
La capitolul efecte benefice, nutriţionista citată subliniază că un consum de avocado îmbunătăţeşte profilul lipidic (adică scade colesterolul) datorită prezenţei fibrelor solubile, aportului de acizi graşi mononesaturaţi şi bogăţiei de fitosteroli.
"Cu 80mg/100g, avocado este fructul ce conţine cei mai mulţi fitosteroli, acele molecule vegetale care mimează structura colesterolului uman şi care determină ficatul să scadă sinteza de LDL-colesterol. Din păcate efectul benefic apare la un consum de 2000mg fitosteroli/zi, iar un avocado abia conţine 160mg", completează medicul nutriţionist.
Cum consumăm CORECT avocado
Mihaela Bilic ne recomandă să consumăm avocado cu măsură, ca pe o pastă de întins pe pâine, ca pe un ingredient pentru salată sau ingredient pentru sos.
Consistenta lui cremoasă este dată de grăsime, aşa că poţi să îl foloseşti în loc de ulei, unt sau smântână.
Un fruct are 320-350 calorii, cât o bucată de carne cu garnitură sau cât un sandviş, potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic. Ea ne atrage atenţia că, deşi avocado e un aliment sănătos, nu e nicidecum dietetic.