Reducerea consumului zilnic de sare de la 8 grame la 6 grame, care inseamna nu mai mult de o lingurita, poate salva in jur de 17.000 de vieti anual in Marea Britanie, informeaza Daily Mail. Un astfel de consum reducand cu 22% numarul persoanelor care sufera un atac de cord si cu 16% infarcturile.
Scopul pe termen lung este acela de a reduce consumul de sare chiar mai mult, pana la 3 grame de sare de persoana, insa acum specialistii sunt de parere ca un consum mult prea mic poate fi la fel de daunator pentru sanatatea noastra pe cat este consumul ridicat de sare.
Potrivit acestora, un consum scazut de sare poate creste riscul de afectiuni ale inimii. O lucrare publicata in American Journal of Hypertension avertizeaza ca odata ce consumul zilnic de sare scade sub 6.25 d egrame, riscul de atacuri de cord si infarct creste.
Motivele sunt insa usor confuze si neclare, dar explicatia ar putea fi data de faptul ca restrictionarea consumului de sare creste nivelul de colesterol si trigliceride, doua tipuri de grasimi care cuzeaza afectiuni de inima si duc la o rezistenta la insulina, care caracterizeaza primele stagii ale diabetului de tip 2.
Potrivit dr. Michael Alderman, autorul lucrarii, sarea joaca un rol crucial in modul de functionare al organismului nostru. Este o substanta numita clorura de sodiu care este facuta din 40% sodiu si 60% clorura. Sodiul este vital pentru controlarea cantitatii de apa care circula prin organism, ajuta transmiterea semnalelor nervoase, controleaza contractiile muschilor, in timp ce clorura stimuleaza procesul de digestie si transportul dioxidului de carbon in plamani.
Alderman recomanda sa nu reducem consumul de sare mai mult de 6 grame pe zi si nivelul maxim nu ar trebui sa creasca mai mult de 15 grame. Un consum de sare mai ridicat de aceste procente sau mai scazut este direct responsabil pentru afectiunile cardiovasculare.
Trebuie sa ai insa in vedere ca fructele si chiar legumele contin sare, asa ca o mare parte din cantitatea zilnica necesare o obtii din produsele pe care le mananci fara ca macar sa fie necesar sa mai adaugi si tu un praf de sare. Tocmai de aceea este recomandat sa eviti mancarea procesata sau de restaurant pentru ca iti va fi mai dificil sa contorizezi astfel consumul zilnic de sare.
Crezi ca mananci sanatos? 6 mituri care vor da peste cap tot ce stiai
Ghidul verii: Ce trebuie sa excluzi din alimentatie
Sanatatea, mai presus de toate -Cat de benefic este sa mananci organic?