Potrivit unui studiu realizat de curând, nivelul ridicat de sare poate face organismul mai vulnerabil la bolile cauzate de bacterii. Astfel, sarea, consumată în exces, poate afecta și imunitatea.
Studiul a fost publicat în revista Circulation și are la bază cercetării din 2015, pe care le completează. Potrivit acestuia, o cantitate mare de sare, ce ajunge în sânge, poate afecta modul în care celulele albe reacționează în momentul în care detectează o celulă nesănătoasă, potrivit Antena 3.
Oamenii de știință au analizat modul în care este afectat metabolismul celulelor imune, care au fost expuse la concentrații mari de sar și au stabilit că acest ingredient poate influența imunitatea, prin perturbarea lanțului respirator. În acest mod, celulele produc mai puțin ATP, adenozin trifosfat și mai puțin oxigen. ATP este recunoscut pentru faptul că alimentează toate celulele din organism, oferind energie pentru masa musculară.
"Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune", a explicat profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, potrivit Digi 24.
Experții în nutriție sunt de părere că cinci sau șase grame de sare sunt cantitate la care oamenii ar trebui să se limiteze atunci când consumă sare.