In Romania, bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este mult subdiagnosticata, spun specialistii.
Un studiu facut in 2012 pe aproape 10.000 de romani, la initiativa Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, arata ca multi dintre bolnavi nu isi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialisti si analize de tip spirometrie fiind extrem de redus.
Acelasi studiu arata ca barbatii sunt mult mai afectati de bronhopneumopatia obstructiva cronica decat femeile, boala lovind in aceeasi masura bogatii si saracii. Spirometria, investigatia cea mai potrivita pentru a identifica bronhopneumopatia obstructiva cronica, se face simplu si rapid, iar rezultatele se dau pe loc.
Cateva informatii despre aceasta boala
Bronhopneumopatia obstructiva cronica afecteaza grav persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani, cand productivitatea lor ar trebui sa atinga potentialul maxim.
Barbatii sunt mult mai afectati de BPOC decat femeile. Semnele care ar trebui sa te ingrijoreze sunt tusea cronica, productia cronica de sputa in majoritatea zilelor si dispnee (senzatia de lipsa brusca de aer).
Testari gratuite in tara
Toti cei interesati sa isi testeze sanatatea plamanilor o pot face gratuit incepand cu 1 octombrie si pana la sfarsitul anului, in centrele din 19 orase din tara si din Bucuresti, in cadrul unei campanii a Societatii Romane de Pneumologie.
Spirometriile gratuite vor avea loc in 19 orase din 17 judete (Arad, Arges, Bihor, Braila, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Timis, Valcea) si Bucuresti. Lista completa oraselor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibila pe site-ul oficial.
Citeste si: Tot ce voiai sa stii despre sughit si cum sa scapi de el