Cofeina este un alcaloid extras din boabe de cafea, utilizat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, dar şi în industria alimentară, se arată într-o definiţie.
Probabil că şi tu crezi că acest tip de cafea fără cofeină este mult mai bun pentru organismul tău? Greeşti. Majoritatea oamenilor care iubesc cafeaua şi care consumă varianta fără cofeină probabil că nu ştiu pericolele pe care le implică substanţele chimice utilizate pentru a extrage cofeina.
Cel mai popular proces chimic utilizat pentru a decofeiniza cafeaua este extracţia directă. Procedura foloseşte îmbibarea, macerarea directă a boabelor verzi de cafea într-o soluţie făcută din apă şi un solvent chimic, clorura de metilen sau acetatul de etil. După ce solventul îşi îndeplineşte reacţia sa chimică, boabele de cafea sunt clătite cu apă.
Procesul chimic tratează boabele de cafea cu clorură de metilen sau acetat de etil.
Iată definiţia pentru clorura de metilen oferită de osha.gov:
Clorura de metilen, numită şi diclormetan, este un lichid volatil, incolor, cu un miros care seamănă cu cel al cloroformului. Clorura de metilen este folosită în diverse procese industriale, în multe industrii diferite: îndepărtarea vopselurilor, în fabricarea produselor farmaceutice, în fabricarea diluanţilor pentru vopseluri, în curăţarea şi degresarea metalului, în fabricarea şi utilizarea adezivilor, în producţia de spumă poliuretanică, în producţia de răşină poliesterică şi în crearea unor solvenţi.
Acest proces este repetat de câteva ori până când o cantitate suficientă de cofeină a ieşit din boabele de cafea. Atunci când clorura de metilen intră în corpul tău, este transformată în monoxid de carbon, care interferează cu livrarea oxigenului către organism. Acest lucru poate duce la afecţiuni pulmonare severe şi la alte probleme de sănătate.
Acetatul de etil adăugat la boabele de cafea în procesul de decofeinizare este adesea o versiune sintetică ce este considerată toxică în cantităţi de 5620 mg/kg, când a fost dat şobolanilor într-un test de laborator. Acetatul de etil poate provoca iritaţii gastro-intestinale atunci când este ingerat, lucru care poate agrava afecţiunile hepatice sau renale.
Cu toate acestea, dacă tot mai vrei să bei cafea decofeinizată, alege o variantă organică. Cafeaua organică decofeinizată este realizată folosind "metoda apei eleveţiene". Acesta este un proces mult mai sigur, fără substanţe chimice, de a decofeiniza boabele de cafea.
În metoda apei eleveţiene, boabele de cafea sunt scufundate în apă foarte fierbinte, iar cofeina, la fel ca şi alte arome şi alţi compuşi, sunt extraşi în mod natural într-o soluţie. Cofeina este filtrată şi apoi reintrodusă printr-o anumită procedură şi se usucă în boabele de cafea. Sursa.