Dacă încă nu ţi-ai făcut o programare la dermatologul tău pentru un consult de specialitate la nivelul pielii întregului corp, acum este momentul să te ocupi de asta.
Cancerul de piele este cea mai comună formă de cancer în ţări precum Statele Unite ale Americii şi 1 din 5 oameni se va îmbolnăvi de cancer de piele în timpul vieţilor noastre, potrivit Skin Cancer Foundation. Aşadar, este o boală serioasă, pe care nu trebuie să o treci cu vederea.
Dacă ai fost deja consultată de medicul tău dermatolog, bravo ţie. Dar asta nu îţi oferă libertatea de a renunţa să mai fii atentă la pielea ta în următoarele 365 de zile. Este important să îţi monitorizezi evoluţia aluniţelor de pe corpul tău tot anul, de vreme ce orice schimbări apărute ar putea însemna un cancer de piele.
Dacă eşti sănătoasă şi nu ai un istoric familial în privinţa acestei boli, întreabă-ţi dermatologul cât de des ar trebui să te verifici, să îţi analizezi pielea. Între timp, dacă ai multe aluniţe pe corp, ar trebui să înveţi să îţi verifici pielea de două sau trei ori pe an, pe lângă examenul anual de la medicul dermatolog.
Autoevaluarea pielii tale: ghidul care te ajută să detectezi cancerul de piele în faze timpurii
1. Roagă o prietenă, un prieten - sau iubitul tău - să te ajute.
2. Asigură-te că eşti într-o cameră cu lumină bună, un sistem excelent de iluminat.
3. Rămâi în "costumul Evei".
4. Începe verificarea sau evaluarea de la nivelul capului, apoi croieşte-ţi drum până în partea inferioară a corpului.
5. Nu uita de zonele trecute cu vederea în mod frecvent, cum ar fi scalpul tău, zona de sub nas, în spatele urechilor tale, sub unghiile de la mâini şi de la picioare, între degetele de la picioare şi pe fese.
Urmează "Ghidul ABCDE"
Uită-te după următoarele trăsături la nivelul aluniţelor:
* A: asimetrie (o parte a aluniţei nu se potriveşte cu cealaltă)
* B: graniţe sau limite - în limba engleză, "borders" (aluniţa pare că "sângerează" direct în piele)
* C: culoare (aluniţa are mai multe culori)
* D: diametru (aluniţa are un diametru mai mare decât cel al unei radiere sau gume de şters din capătul unui creion)
* E: evoluţie (aluniţa se schimbă, creşte sau îţi dă mâncărimi, îţi vine să o scarpini – toate acestea ar putea fi semne care te avertizează şi arată un risc crescut).
Cum să faci autoevaluarea
Dezbracă-te şi aşază-te undeva unde este o lumină bună. Începe de la scalp şi separă şuviţele de păr pentru a te uita cu atenţie la scalp. Apoi treci mai departe şi analizează-ţi faţa. Uită-te sub nas şi în spatele urechilor. Continuă cu zona gâtului şi uită-te apoi la braţele tale, la subraţ şi în spatele braţelor.
Treci mai departe la zona pieptului, la abdomen, la pelvis şi la zona intimă. Apoi ar trebui să te aşezi pe ceva şi să îţi verifici picioarele. Uită-te la zona dintre degete, la fel şi sub unghii.
În final, pune-l pe partenerul tău să se uite în spatele picioarelor tale, pe fese, spate şi în orice altă zonă unde nu poţi vedea bine. Poţi folosi şi o oglindă în acest scop. Spatele este locul numărul 1 în care oamenii fac melanom (cancer de piele). Sursa.