Să te menţii sănătoasă şi să ţii bolile departe de organismul tău nu sunt două lucruri care se rezumă doar la ceea ce mănânci. Faptul că mănânci târziu în noapte ar putea chiar să îţi crească riscul de cancer la sân, arată un nou studiu publicat în revista "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
După ce au analizat un sondaj efectuat la nivel naţional (National Health and Nutrition Examination Survey), cercetătorii din California au descoperit că simplul fapt de a lua mesele principale la anumite perioade de timp şi regula de a lua cina devreme, la începutul serii, a redus riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân.
De ce? Atunci când mănânci, organismul tău descompune zaharurile şi amidonul în glucoză, care intră apoi în fluxul sanguin. Glucoza este apoi colectată sau adunată de insulină către celulele tale, unde poate fi folosită pentru energie. Cu toate acestea, atunci când organismul tău nu produce suficientă insulină, glucoza din sângele tău se adună, se acumulează, iar concentraţia ta rămâne ridicată – un factor pe care o mulţime de studii l-au legat de un risc crescut de cancer la sân.
Acest nou studiu a descoperit că femeile care au lăsat un interval mai mare de timp între utima lor gustare a zilei şi prima masă pe care o luau a doua zi dimineaţa au avut un control semnificativ mai bun asupra concentraţiei de glucoză din sângele lor.
De fapt, la fiecare trei ore în plus care erau lăsate între ultima gustare (de seara) şi prima masa a zilei (dimineaţa), participanţii care mergeau la culcare fără să mănânce ceva au avut glicemia – concentraţia de glucoză din sânge – cu 4 procente mai scăzută. Acest beneficiu a fost susţinut pe o perioadă, indiferent de cât de mult au mâncat femeile la ultima sau la prima masă a zilei.
"Sfaturile legate de dietă pentru prevenirea cancerului de obicei se axează pe limitarea consumului de carne roşie, alcool şi cereale procesate sau rafinate, în timp ce este recomandată creşterea consumului de alimente vegetale. Noile dovezi sugerează că joacă de asemenea un rol în apariţia riscului de cancer şi alţi factori: când şi cât de des oamenii mănâncă", a spus co-autorul studiului, Dr. Ruth Patterson, şefa programului de prevenire a cancerului de la Universitatea din California, San Diego. (Sursa)