Chiar dacă este o perioadă fericită din an, odată cu apropierea Crăciunului, nu fi surprinsă dacă cel mic nu este deloc fericit să audă că va fi în apropierea lui Moş Crăciun.
Dacă al tău copil ţipă din toţi plămânii în timp ce tu încerci să îi faci o fotografie în braţe la Moş Crăciun sau când stă lângă el, ei bine, micuţul tău nu este singurul care reacţionează în acest fel. Mulţi copii se tem de faimosul personaj care ne aduce cadouri de Crăciun.
Mai jos, experţii îţi explică de ce unii copii sunt înspăimântaţi ori le este teamă de Moş Crăciun, dar vei afla şi ce poţi face tu, ca mamă, în această privinţă.
1. Înţelege-i sentimentele
Pentru adulţi, Moş Crăciun poate părea un simbol deloc periculos al bucuriei şi magiei pe care ni le aduce Crăciunul. Dar frica de Moş Crăciun este comună şi normală în rândul copiilor, de obicei între vârsta de 2 ani şi 7 ani (deşi există întotdeauna şi excepţii).
Este important să vezi lucrurile din perspectiva micuţului tău: lui sau ei îi este frică de Moş Crăciun dintr-o mulţime de motive. Sunt micuţi cărora nu le place barba lui albă, altora nu le plac mănuşile şi costumul lui roşu. Unii copii poate se tem de vocabularul lui ciudat (acel "Ho! Ho! Ho!") sau poate nu le place faptul că Moşul este o entitate omniprezentă care, într-un fel sau altul, ştie dacă micuţul tău a fost cuminte sau obraznic.
Şi, desigur, multor copii le este frică pur şi simplu de faptul că adulţii se aşteaptă ca ei să vorbească cu un străin şi, cel mai probabil, să stea şi în poala lui şi să îi spună o poezie. Specialiştii spun că micuţul tău îl poate vedea pe Moşul pur şi simplu ca pe un străin îmbrăcat în roşu.
2. Lasă lucrurile să se desfăşoare într-un ritm lent
Nu îl obliga pe micuţul tău să vorbească sau să interacţioneze cu Moş Crăciun. În loc de toate acestea, uşor-uşor ajută-l pe copil să se simtă mai confortabil stând în prezenţa Moşului. Dacă tu faci prea mult pe "scutul" în faţa copilului tău, este posibil să îl împiedici să înveţe cum să îşi înfrunte temerile şi, în cele din urmă, să le lepăşească, spun specialiştii în dezvoltarea copilului.
Medicii sugerează să stai cu copilul tău la o anumită distanţă şi să priviţi alţi copii care se simt confortabil să îl abordeze pe Moş Crăciun, fie că este vorba de serbarea de la grădiniţă, fie că este vorba de Moş Crăciunul de la mall.
Iar dacă vede un frate mai mare, un prieten sau un verişor, acest lucru poate ajuta şi poate diminua frica pe care o resimte fiul sau fiica ta. Vizitează-l pe Moş Crăciun de câteva ori cu copilul tău şi vezi dacă el sau ea, gradual, se apropie mai mult de Moşul, dacă îi face cu mâna de la distanţă sau pur şi simplu îi spune "Bună".
3. Nu îl forţa şi nu îl pedepsi pe copil
Cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să îl forţezi pe copilul tău să stea în poala lui Moş Crăciun pentru o fotografie - ai putea chiar să înrăutăţeşti lucrurile. Nu doar că vei ajunge să ai o fotografie dezamăgitoare, dar dacă îl forţezi pe cel mic să facă un lucru pe care nu şi-l doreşte, acest lucru are potenţialul de a-i provoca micuţului tău unele traume la nivel psihologi, spun experţii în dezvoltarea copilului.
Iar ideea nu este să te implici într-o luptă pentru putere cu copilul tău, aşa că mai bine îi respecţi dorinţele. Aceasta este doar o etapă în dezvoltarea sa, iar copilul tău o va depăşi în cele din urmă.
Nu îţi pedepsi niciodată copilul şi nu îl face să se simtă prost în legătură cu frica pe care o resimte faţă de Moş Crăciun. Evită frazele de genul "Nu fi prostuţ/ă. Nu are de ce să îţi fie frică de" sau "Dacă nu stai cu Moş Crăciun, nu vei primi nicio jucărie anul acesta".
Respectă fricile şi temerile copilului tău, acceptă faptul că fiul sau fiica ta se simte anxios/anxioasă şi asigură-l pe copil că este în siguranţă. Iată ce trebuie să îi spui: "Este în regulă. Te vei obişnui cu Moş Crăciun. Doar că poate dura un pic." Acest mesaj îi arată copilului că, în cele din urmă, îşi va învinge teama.
4. Învaţă să fii cel mai mare avocat al lui Moş Crăciun şi "pledează" pentru el
Sarcina ta este să îl faci pe copilul tău să fie încântat de ideea de Moş Crăciun înainte să înceapă Sărbătorile de iarnă, astfel încât el sau ea să aibă deja senzaţia că îl cunoaşte pe Moşul. Spune-i poveşti despre bătrânelul vesel cu barbă albă care aduce cadouri fetiţelor şi băieţeilor din întreaga lume sau povesteşte-i micuţului tău ce însemna Moş Crăciun pentru tine când erai copil.
Uitaţi-vă împreună la filme potrivite pentru vârsta lui / ei, care îl arată pe Moş Crăciun într-o lumină pozitivă. Citiţi cărţi sau poveşti despre Crăciun. Şi, desigur, nu ar strica să îi sugerezi copilului tău să îi scrie o "listă de dorinţe" pe care tu o vei trimite la Polul Nord, lui Moş Crăciun.
5. Vorbeşte cu Moş Crăciun între patru ochi
Ideea este să fii aliatul lui Moş Crăciun, pentru a-ţi ajuta copilul să se obişnuiască mai mult cu el. Ia-ţi soţul cu tine, partenerul, un membru al familiei sau un prieten de încredere, care să distragă atenţia copilului preţ de un moment, în timp ce tu discuţi puţin cu Moş Crăciun.
Explică-i temerile copilului tău şi oferă-i sugestii despre modul în care îl poate calma pe cel mic sau îl poate asigura că este în siguranţă. Moş Crăciun poate spune ceva de genul: "Mama ta mi-a spus că te-ai descurcat foarte bine anul ăsta la fotbal" sau "Mama ta mi-a spus că ai un câine pe nume... Povesteşte-mi despre el".
Sursa: parents.com.