Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când rămâi însărcinată este să-l anunţi pe medicul dentist de starea ta.
Dacă este posibil, tratamentele în primul trimestru şi în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate, deoarece acestea sunt cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului şi este bine să nu expui corpul la factori de risc şi stres suplimentar.
În al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate, aşa că majoritatea lucrărilor şi intervenţiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru, perioada în care este permisă şi anestezia.
Dr. Andra Custura, medic stomatolog, recomandă femeilor însărcinate să urmeze următorii paşi pentru a-şi păstra dinţii sănătoşi în timpul sarcinii:
- O dietă alimentară echilibrată bogată în produse lactate, brânzeturi şi iaurt reprezintă o sursă foarte bună de minerale esenţiale care ajută la dezvoltarea dinţilor, gingiilor şi oaselor bebeluşului.
- Consumul de dulciuri şi prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult pentru a proteja dinţii, de asemenea şi mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.
- Spălatul pe dinţi ar trebui realizat cu atât mai des cu cât şi mesele sunt mai dese.
- Dacă ai greţuri şi nu suporţi pasta de dinţi, poţi să periezi şi fără pastă sau să înlocuieşti pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o altă pastă de dinţi naturală care ar putea fi tolerată mai uşor.
- Nu te spăla pe dinţi imediat după ce ţi-a fost rău, pentru a nu atrage un nou episod de greţuri. Poţi, în schimb, să îţi clăteşti gura cu apă şi să speli dinţii după liniştirea stomacului.
- Menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale, ţinându-ţi încrucişate picioarele şi uşor flexate atunci când stai pe scaun la dentist. Poţi folosi şi o pernă pentru mai mult confort.
- Ia cu tine muzica ta preferată (fă-ţi un playlist înainte) pe care să o poţi asculta în căşti atunci când mergi la dentist.
În timpul sarcinii, medicul stomatolog trebuie să ştie dacă urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog, pentru a-ţi putea personaliza tratamentul. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.
Cum eviţi gingivita şi cariile, dar şi placa bacteriană
Medicul stomatolog Andra Custura subliniază că femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină prin tratament local şi cariile, întrucât există risc de erupţii, microbii devin mai agresivi deoarece gravidele mănâncă mai des, iar astfel creşte şi riscul plăcii bacteriene.
"În primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-şi perieze dinţii de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare, şi să se folosească aţa dentară.
Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările şi iritaţiile gingivale şi să se prezinte de urgenţă la medic. Femeile care ştiu că suferă de gingivită şi paradentoză ar trebui să meargă la consult chiar de 3-4 ori în timpul sarcinii", explică medicul stomatolog.