Drumeţiile au beneficii atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional ori spiritual. Studiile recente dovedesc că, în timpul unei plimbări în aer liber, scăpăm de gândurile obsesive care nu ne dau pace în viaţa de zi cu zi.
O plimbare cu o durată de 90 de minute în natură reduce activitatea în cortexul prefrontal, responsabil de dezvoltarea bolilor de natură psihică.
Mai mult decât atât, specialiştii susţin şi că mediul urban creşte riscul apariţiei depresiei. Aşadar, o deconectare de la agitaţia oraşului nu îţi va aduce decât beneficii.
O sesiune de mişcare în aer liber ne îmbunătăţeşte şi puterea de concentrare, deci vom da mai mult randament la locul de muncă. Ideal ar fi să începem ori să încheiem fiecare zi cu o plimbare de o oră şi jumătate în parc sau într-o pădure de la marginea oraşului. Dacă în weekend avem posibilitatea de a ne face plimbarea într-o zonă montană, cu atât efectele acesteia vor fi mai vizibile.
Chiar şi copiii care suferă de ADHD şi au serioase probleme de concentrare, sunt mult mai atenţi la ce li se întâmplă după o drumeţie în natură. Oamenii de ştiinţă recomandă părinţilor acestor copii să înlocuiască tratamentele medicamentoase cu terapia prin plimbare, pentru că pastilele conţin substanţe care, pe termen lung, sunt extrem de dăunătoare.