Orice tip de dezvăluire, deschisă şi sinceră, reduce stresul şi ajută individul să fie mai îngăduitor cu propriul comportament. Nu este o coincidenţă faptul că unii dintre cei mai puternici oameni din diverse culturi îi încurajează pe ceilalţi să îşi mărturisească fărădelegile. Şi există dovezi puternice cu privire la faptul că a pune pe hârtie experienţe neplăcute sau secrete întunecate poate aduce beneficii la nivelul bunăstării fizice şi psihice.
Similară spovedaniei religioase, scrierea experienţelor încurajează individul să exploreze cele mai profunde sentimente legate de experienţe deranjante. Pentru ca o astfel de curăţare emoţională să funcţioneze, indivizii trebuie să fie complet sinceri cu ei înşişi. După numeroase studii, începe să iasă la iveală cu adevărat importanţa exprimării gândurilor şi emoţiilor, gest similar cu acela de a ţine un jurnal.
În primul rând, exprimând tulburările emoţionale în cuvinte, schimbi modul în care te gândeşti la ele. Dându-le o formă concretă reuşeşti să le clasifici în noi moduri. De exemplu, atunci când traduci experienţele emoţionale în cuvinte şi poveşti, începi să te gândeşti la ele într-un context mai simplu, mai puţin ameninţător. Nu există nicio dovadă solidă pentru a explica acest fenomen, dar cel mai probabil se produce deoarece vorbind sau scriind despre un eveniment perturbator, reuşeşti să îl înţelegi mai bine. Iar lucrurile pe care nu le înţelegi cauzează un nivel sporit de anxietate.
O altă explicaţie posibilă ar putea fi aceea că, pdată ce scrii despre ceea ce te frământă, ai tendinţa de a te gândi mai puţin la acel subiect, eliberându-te şi reuşind să te concentrezi asupra altor aspecte ale vieţii.
Psihologul arată că numeroase studii confirmă că exprimarea gândurilor şi emoţiilor, fie în scris sau verbal, duce la o scădere a nivelului de stres, îmbunătăţirea calităţii somnului şi a funcţiei cardiovasculare. În plus, un somn odihnitor este asociat unui sistem imunitar echilibrat şi unei stări generale de sănătate mai bune, corelată cu îmbunătăţiri la nivelul sănătăţii mentale.
Iar pentru a fi sincer cu tine, nu ai nevoie decât de un pix şi o hârtie sau, dacă ţi-e teamă că alţii îţi pot citi confesiunile, de câteva momente în care să ai parte de linişte şi să îţi poţi pune ordine în gânduri.