Dacă eşti una dintre acele persoane care acordă mare importantă modului în care are grijă de alimente, te felicit! În cazul în care eşti mereu pe fugă şi ori de câte ori cumperi alimente noi pentru acasă, le aşezi în frigider aşa cum îţi vine mai bine la mână, atunci există câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii.
Pentru a maximiza eficienţa energetică, este bine de ştiut faptul că niciodată nu trebuie să umpli până la refuz frigiderul, astfel încât aerul să poată circula pentru a răci fiecare aliment în parte. De asemenea, dacă frigiderul este prea gol, compresorul trebuie să răcească periodic spaţiile goale ori de câte ori deschizi uşa de la frigider şi intră aer cald.
Iată cum trebuie să depozitezi alimentele pentru a maximiza eficienţa energetică şi pentru a scoate maximum de la frigiderul tău.
CARNE
Trebuie aşezată în cel mai rece loc din frigiderul tău, de preferat într-un compartiment special. Cele mai multe frigidere noi au compartimente individuale la care poţi seta o anumită temperatură, diferită de cea din restul frigiderului. De asemenea, este indicat să bagi carnea de fiecare dată într-o caserolă sau într-o pungă pe care să o închizi ermetic, pentru că aceasta se îngheaţă la suprafaţă, în vreme ce în interior are o altă temperatură.
BRÂNZĂ ŞI IAURT
Acestea pot fi depozitate în acelaşi compartiment, atât timp cât sunt sigilate.
OUĂ
Cele mai multe frigidere au compartimente special concepute pentru ouă, chiar pe uşă, dar specialiştii recomandă să le evităm. Ouăle nu ar trebui aşezate pe uşa de la frigider, ci într-un recipient separat, care să te ajute să îţi dai seama mai uşor când se învechesc.
LAPTE
Unele frigidere au compartimente speciale pentru lapte. Dacă nu ai un asemenea compartiment la tine în frigider, asigură-te că ai aşezat sticla cu lapte într-un loc cât mai rece din frigider. Nu aşeza laptele pe uşa de la frigider, care este cel mai cald loc. Experţii recomandă să îl aşezi pe rafturile de sus, pentru că acela este de cele mai multe ori cel mai înalt spaţiu din frigider.
UNT
De asemenea, acest aliment nu trebuie să fie niciodată aşezat pe rafturile de pe uşa frigiderului, pentru că este perisabil şi are nevoie de o temperatură cât mai scăzută.
CONDIMENTE ŞI BĂUTURI
Astfel de alimente, pot fi aşezate fără probleme pe uşa de la frigider, atât timp cât sunt sigilate. După ce ai umblat la ele, trebuie neapărat să le aşezi pe un raft din frigider.
FRUCTE ŞI LEGUME
Trebuie aşezat mereu în locuri cu umiditate scăzută din frigider, iar acestea sunt de cele mai multe ori reprezentate de sertarele din zona de jos a frigiderului. Desigur, din când în când trebuie să te asiguri că sub acestea nu s-a strâns apă de la gheaţa care s-a topit din frigider. Curăţă frigiderul cel puţin o dată pe lună, dacă nu chiar la două săptămâni.
RESTURI
Indiferent de tipul de resturi, acestea trebuie depozitate în recipiente separate, dar nu înainte să se răcească complet. Nu băga niciodată mâncare caldă în frigider, pentru că se va strica în cel mai scurt timp şi poate, în acelaşi timp, să afecteze şi celelalte alimente din frigider.
NUCI ŞI FĂINĂ
Încearcă să le depoziteti în frigider, de preferat pe rafturile de pe uşă, dar nu uita să le bagi în pungi pe care să le închizi ermetic, pentru a evita să nu se ude făina sau să se înmoaie miezul de nucă.
CONDIMENTE USCATE
Cele mai multe condimente uscate trebuie păstrate la temperatura camere, departe de căldură şi sursele de lumină, dar specialiştii recomandă ca toate condimentele roşii, cum sunt boiaua de ardei sau paprika, să stea la frigider, pentru a-şi păstra culoarea şi aroma.
USTUROI, CEAPĂ ŞI CARTOFI
Acestea nu au ce să caute în frigider, ci trebuie depozitate la temperatura camerei, în caz contrar îşi vor pierde gustul şi textura.