Acum este momentul să-ți amenajezi grădina în așa fel încât să atragi mai multe insecte polenizatoare, mai ales dacă vrei să ai o diversitate mai mare de plante.
Ce spațiu ai disponibil
Dacă ai doar un petic de verdeață, poți folosi spațiul pe verticală, adăugând plante agățătoare, pe care albinele și fluturii le adoră. În multe grădini spațiul este prea mic și pământul prea sărac, dar un echilibru în ceea ce privește varietatea de plante va face minuni. trebuie doar să ții cont dinainte de a le planta, cum, unde și cât va crește fiecare sămânță pusă în pământ.
Dacă ai mai mult loc, spațiul minim pentru un grup de plante ar trebui să fie de 1 metru, în care poți planta 3 până la 5 specii diferite, iar dacă îți dorești să creezi impresia de straturi, va trebui să lași minim 3 m lățime și 1 m adâncime.
Ia în considerare culorile
Dacă vrei să ai o combinație bună de culori, gândește-te la roz, albastru și mov, adică, de exemplu, la echinacee, verbină și levănțică, flori care se comportă precum un magnet pentru albinele din timpul verii. O altă combinație bună, de data aceasta de culori mai aprinse, este cea de roșu, galben și portocaliu.
Când îți alegi plantele, optează mai bine pentru ceva ce are o singură floare pe tulpină, decât hibrid și nu uita de cele care înfloresc de mai multe ori pe an și oferă astfel mai mult polen pentru albine.
Fațada peluzei
Pentru o mai ușoară mentenanță a peluzei, poți alege ceva de culoare albastră, mov sau verde aprins, care face flori de mai multe ori pe an și care, eventual, să aibă spini, pe care deși oamenii îi consideră respingători, insectele îi consideră de nerefuzat.
Mijlocul peluzei
Aici este cel mai bine să plantezi ceva de înălțime medie, precum salvie perenă, trandafiri sau cirsium, dar în această zonă ai cele mai multe opțiuni.
În spatele peluzei
Alege să plantezi la urmă ceva ce crește rapid și oferă nectar fluturilor și albinelor, dar și culoare și diverse forme de care să fie interesate insectele și care totodată să arate bine în grădina ta.
Alte reguli
Conform specialiștilor, cheia este să ții cont de faptul că plantele native o duc cel mai bine, dar foarte bune sunt și ierburile aromatice, precum levănțică, rozmarin, maioran și arpagic, deoarece asigură polen și nectar de la începutul primăverii până toamna târziu.
Nu uita să plantezi copaci, dacă ai loc, deoarece florile de meri, peri, cireși și restul pomilor fructiferi, vor oferi multă hrană insectelor polenizatoare. În plus, varietatea mare de plante și flori colorate va atrage nu numai fluturi și albine ci și bondari sau insecte cu ciocuri și limbi foarte lungi, capabile să extragă nectarul din aproape orice.
Cum să atragi albinele și fluturii în grădina ta
În ultimele decenii, numărul insectelor care se ocupa de polenizare a scăzut drastic și multe specii au avut de suferit, ajungând chiar pe lista celor pe cale de dispariție, din cauza mai multor factori, printre care diminuarea spațiilor sălbatice și agricole și folosirea pesticidelor.