Deşi suspecţii principali când vine vorba de durerile de cap provocate de consumul de vin sunt sulfiţii, studiile arată că o altă substanţă este, de fapt, vinovată pentru aceste efecte neplăcute.
Una dintre teoriile lansate de specialişti arată că factorul declanşator al durerilor de cap este o substanţă regăsită în mod natural în vin, numită tiramină, cel mai probabil pentru că are capacitatea de a influenţa tensiunea arterială.
O altă teorie se bazează pe faptul că vinul roşu poate conţine, de asemenea, histamine, pe care unii oameni nu le pot metaboliza. Astfel, un ajutor împotriva durerilor de cap ar putea fi un medicament antihistaminic luat înainte de a bea vin.
Cercetările arată că taninurile din vin sporesc producţia de serotonină, iar în cazul persoanelor care suferă de migrene, schimbările bruşte ale nivelului de serotonină duc la apariţia durerilor de cap. În acest caz, ai putea consuma vin alb. De ce? Mare parte din taninuri se regăsesc în coaja şi sâmburii strugurilor, îndepărtate în timpul procesului de producţie a vinului alb. Dacă preferi vinul roşu, totuşi, ai putea consuma un sortiment mai uşor, precum pinot noir, care are un nivel ceva mai scăzut de taninuri.
Altă variabilă pe care ar trebui să o ai în vedere atunci când consumi vin este nivelul de stres, în cazul în care durerile de cap sunt ceva mai accentuate atunci când bei la finalul unei zile încărcate.
Ţine cont, de asemenea, de faptul că alcoolul deshidratează, astfel că durerile de cap ar putea fi cauzate de faptul că nu ai băut suficientă apă înainte de a savura un pahar de vin.
Pentru a evita efectele neplăcute ai putea, desigur, să nu depăşeşti doza zilnică de vin recomandată de specialişti. În cazul femeilor, un pahar de 125 de mililitri este ideal.