Dar, desigur că şi legptura tată-bebeluş este una incredibil de preţioasă, iar în timp ce mulţi copilaşi petrec mult timp cu mamele lor, este foarte important pentru tătici să aibă parte de momente de neuitat, în care să ţină copilul în braţe, să îl legene şi să îl îngrijească atât cât poate.
Dacă nu eşti încă sigură cum să îl faci pe partenerul tău să relaţioneze cu bebeluşul, nu eşti singura. În vreme ce unii părinţi încep să relaţioneze imediat şi să creeze o legătură emoţională cu bebeluşii, este de asemenea extrem de des întâlnită situaţia în care unii părinţi (atât mămici, cât şi tătici) se simt un pic nesiguri în privinţa modului în care pot începe să se apropie mai mult de bebeluşul lor.
Dar legătura emoţională şi crearea ei este foarte importantă. De fapt, indiferent de care ar fi efectele pe termen lung, mamele ştiu cu siguranţă că relaţiile puternice şi sănătoase cu tatăl vor îmbunătăţi dezvoltarea bebeluşului, oferindu-i un sentiment de securitate şi de încredere în sine.
Mai mult, tatăl poate începe să formeze acele legături emoţionale imediat ce bebeluşul a venit pe lume. Crearea unei legături puternice între tată şi bebeluş este un lucru pe care tatăl va fi capabil să îl facă în timpul rutinei sale zilnice.
Iată cum:
- Pune-l pe tată să îşi ţină bebeluşul în braţe: îşi iubeşte copilul, iar copilul lui va adora să stea în braţele tatălui său. Proaspeţii tătici ar trebui să îşi ţină în braţe bebeluşii, să îi legene şi să îi ţină aproape de pielea lor pentru acel contact piele-pe-piele care sporeşte crearea legăturii emoţionale.
- Roagă-l pe tată să maseze bebeluşul: masajele cele mai simple îl pot ajuta pe bebeluş să se relaxeze şi să adoarmă mai repede. Cheia este să îl maseze foarte uşor pe micuţ. De preferat ar fi să înveţe de la mamă sau asistenta medicală din spitalul unde s-a născut bebeluşul cum se execută corect masajul bebeluşului.
- Învaţă-l pe tată să comunice cu bebeluşul: Copilul nu ştie încă ce îi spune tatăl, dar asta nu înseamnă că bebeluşului nu îi place să audă sunetul vocii tatălui. Îndiferent de ceea ce face tatăl - îi citeşte, îi cântă sau îi vorbeşte bebeluşului (sau chiar şi atunci când face sunete amuzante) - părintele va stimula simţurile copilului şi astfel între tată şi bebeluş se va crea o legătură mai puternică.
- Învaţă-l pe tată să îi facă baie bebeluşului: Odată ce va stăpâni tehnica de îmbăiere a bebeluşului, această activitate îi va ajuta pe amândoi, atât pe tată, cât şi pe nou-născut, să se relaxeze după o zi plină de evenimente şi în acest fel îl veţi pregăti pe bebeluş pentru un somn odihnitor pe timpul nopţii.
- Încurajează-l pe tată să îşi poarte bebeluşul: Atunci când tatăl vrea să fie aproape de nou-născut, dar de fapt nu este în măsură să îl ţină în braţe (poate că tastează la calculator sau este ocupat cu altceva), poţi să pui copilul într-un căruţ sau într-un coşuleţ pentru bebeluşi, pentru a fi astfel mai aproape de părinte. Sursa.