Desigur, poți să profiți de această situație și să faci de fapt mai puțină muncă decât de obicei, deși nu este tocmai un lucru etic, dar poate că în ultima vreme ai lucrat prea mult peste program și acum ai nevoie de puțin timp doar pentru tine sau poate vrei doar să te bucuri de ziua frumoasă de afară. Indiferent de motiv, iată ce să faci ca să nu-și dea lumea seama că de fapt nu lucrezi:
1. Nu-ți lăsa profilul să intre în „idle”
În funcție de ce aplicație folosești ca să comunici cu colegii, este posibil ca după o anumită perioadă de inactivitate să te treacă automat ca idle. Dacă plănuiești să te duci până la magazin sau să vizionezi un film în mijlocul zilei și nu vrei ca aplicațiile să te dea de gol, atunci va trebui să făsești metode de a-ți ține monitorul aprins cât ești plecată. Există astfel diverse programe care îți mișcă periodic cursorul sau poți dezactiva această opțiune direct din meniul programului pe care-l folosești.
2. Programează-ți calculatorul să pornească singur
Orice calculator modern ar trebui să aibă în setările sistemului de operare opțiunea de a se aprinde la o anumită oră. Dacă vrei să dormi mai mult într-o zi, caută setarea în BIOS și pune-ți calculatorul să pornească la o anumită oră în zilele de lucru și setează-ți același lucru pentru orice aplicație folosești ca să comunici cu cei de la muncă.
3. Gândește-te cum și când răspunzi pe diverse platforme de socializare
Este foarte important să te gândești în primul rând când răspunzi la o postare pe Facebook și când la un mesaj pe Slack de exemplu, dar în al doilea rând ce anume tastezi efectiv, deoarece stilul de a vorbi când ești la muncă poate fi diferit de cum vorbești cu prietenii. Acum trebuie să îmbini cele două lumi, personală și profesională, astfel încât nimeni să nu-și dea seama unde ești și ce faci. De exemplu, spre deosebire de majoritatea calculatoarelor, telefoanele au tendința să scrie începutul de frază cu literă mare și astfel, dacă îți verifici mesajele și răspunzi la cele mai importante de pe drum, te dai de gol că de fapt nu mai stai la birou.
4. Ai grijă la conferințe
Dacă ești chemată într-o conferință, nu trebuie neapărat să participi video. Evită pe cât posibilul stresul ca partenerii de discuție să-ți vadă dezordinea din casă sau filmul pus pe pauză la televizor. Dacă vrei totuși să participi video, ai mai multe soluții software care-ți permit să adaugi un fundal neutru, precum XSplit sau Chromacam.
5. Setează-ți notificări pentru oamenii importanți
În primul rând, asigură-te că ai la dispoziție toate programele folosite de echipa ta, apoi, pe lângă notificările de pe calculator, setează-ți și pe telefon să fii avertizată când îți scrie cineva important. Același tip de notificări pot fi setate pentru a te avertiza când mai ai puțin și se înregistrează perioada de inactivitate. Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că poți răspunde rapid unor solicitări importante, deoarece nici un șef nu trebuie să aștepte după tine o oră dacă tu ai fi de fapt la calculator.
Cum să faci să pară că muncești de acasă, deși nu o faci
Cele mai satisfăcătoare lucruri când lucrezi de acasă sunt că poți să-ți speli rufele și vasele când vrei, poți să faci ce mâncare vrei când vrei și în general, poți strecura printre sarcinile de muncă alte treburi casnice.