Primii ani de viață ai copilului formează cea mai bună perioadă în care îi poți încuraja creativitatea, deoarece atunci copiii nu sunt încarcerați de reguli și mintea le este încă inocentă și liberă. Atunci basmele sunt reale și totul este posibil.
De ce este arta atât de importantă
Arta și meșteșugurile sporesc creativitatea și ajută la dezvoltarea aparatului locomotor, a abilităților sociale și a inteligenței emoționale. Câteva creioane de colorat simple și experimentarea cu diverse materiale fac încrederea copiilor să crească și un copil care se simte liber să experimenteze și să facă greșeli este mai priceput în a găsi soluții la anumite probleme.
Cum să inspiri creativitate prin artă și meserii
Copiii trebuie să stea o vreme departe de tablete, telefoane, calculator și jucăriile comerciale, lucru important pentru a putea avea alt tip de experiențe și a învăța ce le place de fapt. Ei trebuie să fie liberi să facă propriile greșeli, ca să poată simți că au un oarecare simț al responsabilității și controlului.
Definește spațiul copilului
Poți avea o cameră întreagă pentru acest lucru, doar o zonă sau un perete pe care să pui haine vechi și ziare pentru ca al tău copil să poată desena, picta și decupa în voie. După ce operele de artă sunt gata, încurajează-ți copilul să și strângă în urma lui și astfel îl vei învăța cum să aibă grijă de el și de lucrurile sale.
Evită să-l îndrumi
Creativitatea trebuie să înflorească fără indicații de la adulți, deci încearcă să-i lași libertatea de a alege și a explora. Nu-i spune ce să deseneze sau ce culori să folosească, chiar dacă tot ce face este să mâzgălească un cerc în mijlocul foii de hârtie.
Explorează
Este greu să-i citești gândurile când doar te uiți la ce face, așa că cere-i să-și articuleze ideile și să-ți explice ce face acolo. Acest lucru te va ajuta pe tine să-l înțelegi mai bine și pe el să-și dezvolte abilitățile de comunicare.
Ustensilele trebuie să fie la îndemână
Nu-ți trebuie un buget uraș pentru așa ceva. Pune-i la îndemână un dulap accesibil lui, cu câteva cutii, hârtie, creioane colorate și carioci pe bază de apă apoi supraveghează-l dacă are nevoie de foarfecă și scoci, dar nu uita să-l îndemni să facă ordine în urma lui.
Încurajează-l să încerce diverse îndeletniciri
Toți copiii sunt emoționați când creează lucruri cu propriile mâni deci lasă-l să se exprime în felul său. De exemplu, dacă învață cum să coase, își dezvoltă dexteritatea degetelor. Poți începe să-l înveți atunci când vine lângă tine și se uită să vadă ce faci, dar în acest caz va trebui să fii mai atentă la el decât dacă doar s-ar juca. În plus, este în regulă dacă va trebui să termini tu ce a început, important este să simtă că face ceva și este parte dintr-o echipă.
Ce să ai mereu la îndemână
Arta se poate face tot timpul anului, indiferent de ce vreme este afară, deci asigură-te că ai tot timpul ceea ce-ți trebuie. Începe ușor, cu materiale nu foarte scumpe, apoi vezi ce-i place să facă cel mai mult și concentrează-te pe acea ramură folosind:
- vopsea pe bază de apă și pensuleö;
- ștampile;
- creioane cerate, creioane colorate, sclipici, lipici, foarfecă;
- hârtie albă, colorată, glasată și creponată;
- etichete, insigne, nasturi;
- panglici, șireturi, fâșii de material;
- paie, cartoane de ouă, tuburi de carton;
- ziare, reviste și cataloage.