Dacă vrei ca micuţul tău să fie un elev eminent, nu limita procesul de învăţare doar la pereţii sălii lui de clasă. Deşi noţiunile şi abilităţile pe care fiul sau fiica ta le învaţă la şcoală sunt cruciale pentru dezvoltarea sa intelectuală şi socială, copilul tău are nevoie de ajutorul tău, pentru că tu poţi să îi deschizi calea către o lume plină de idei.
Bucuria lui / ei de a descoperi şi de a învăţa lucruri noi se va transpune şi în plan şcolar (iar rezultatele se pot vedea şi la clasă), aşa că pune şi tu la încercare aceste trucuri şi motivează-ţi copilul să înveţe.
1. Îmbogăţeşte lumea copilului tău cu ajutorul lecturii. Dacă ai un copil mai mare, care deja ştie să citească, puteţi face cu schimbul atunci când citiţi poveşti sau cărţi seara, înainte de culcare. Sau poţi stabili o oră de lectură în familie, când toată lumea îşi citeşte cartea preferată.
Demonstrează-i copilului cât de important este pentru tine să citeşti, prin trucul simplu de a-ţi umple casa cu materiale printate: romane, ziare şi chiar postere şi alte obiecte care au cuvinte scrise pe ele.
2. Încurajează-ţi copilul să îşi exprime opinia, să vorbească despre sentimentele sale şi să aleagă. El sau ea poate să îşi aleagă o garnitură preferată (un preparat care îi place) care să meargă cu felul de mâncare principal de la cină şi, totodată, poate să îşi aleagă propriile activităţi extracurriculare. Întreabă-ţi copilul sau cere-i părerea cu privire la deciziile din familie şi arată-i că preţuieşti opinia lui.
3. Arată-ţi entuziasmul faţă de interesele copilului tău şi încurajează-l să exploreze subiecte care îl fascinează. Dacă îi plac caii, oferă-i poveşti sau cărţi despre călărie sau provoacă-ţi micuţul să găsească într-o enciclopedie 5 informaţii despre cai.
4. Oferă-i fiului sau fiicei tale oportunităţi de joc / joacă, menite să contribuie la diferite tipuri de stiluri de învăţare - de la ascultarea unor noţiuni (stil de învăţare auditiv) şi învăţarea vizuală, până la sortare şi secvenţiere.
Rechizitele sau accesoriile care încurajează jocul deschis, cum ar fi cuburile, vor dezvolta exprimarea creativă a copilului tău, dar şi abilităţile de rezolvare a problemelor, pe măsură ce el sau ea construieşte ceva din acele cuburi. În plus, micuţul va avea nevoie de mult timp de joacă nestructurat, pentru a explora aceste cuburi.
5. Subliniază-i lucrurile noi pe care le înveţi şi arată-i acest lucru cu entuziasm. Discută diferitele moduri în care găsiţi informaţii noi, fie că sunteţi în căutarea unor sfaturi de grădinărit, pe Internet, fie că vrei să îl înscrii pe cel mic la un curs de literatură.
6. Întreabă-ţi copilul despre lucrurile pe care le învaţă la şcoală, dar nu îl întreba despre notele sale sau rezultatele testelor. Lasă-l pe cel mic să te înveţe ceea ce a învăţat el astăzi la şcoală - faptul că îţi spune lecţia cu propriile sale cuvinte îl va ajuta pe cel mic să reţină noţiunile pe care le-a învăţat la şcoală.
7. Ajută-ţi copilul să îşi organizeze temele, lucrările şi proiectele pentru şcoală, dar şi sarcinile pentru anumite materii, astfel încât micuţul să simtă că are controlul asupra muncii sale. Dacă sarcina respectivă i se pare prea descurajatoare, copilul va petrece mai mult timp îngrijorându-se decât învăţând ceva din ea. Verifică împreună cu cel mic temele, în mod regulat, pentru a te asigura că nu se simte suprasolicitat.
8. Sărbătoriţi realizările, indiferent de cât de mici ar fi acestea. Dacă fiul sau fiica ta a terminat rezumatul unei cărţi, atunci poţi să îi acorzi un tratament special.
De exemplu, dacă a terminat de citit o carte, îi poţi permite copilului tău să se bucure de o oră în compania jocurilor video sau pe calculator. În acest fel, tu îi vei oferi un feedback pozitiv şi îi vei întări încrederea în sine, iar acestea îl vor inspira pe micuţ să continue să înveţe şi pe viitor şi să îşi ofere sieşi multe provocări de acest gen.
9. Concentrează-te pe punctele forte şi încurajează-l să îşi dezvolte talentele. Chiar dacă fiul sau fiica ta nu este un as la matematiccă, gândeşte-te că micuţul tău poate a scris o compunere bună pentru ora de limba şi literatura română. Pe lângă faptul că îi oferi un caiet de lucru pentru a face mai multe exerciţii la matematică, poţi să îi dai copilului tău un jurnal în care poate să scrie liber tot ce îşi doreşte.
10. Transformă evenimentele de zi cu zi în oportunităţi de învăţare. Încurajează-ţi copilul să exploreze lumea din jurul său, punându-i întrebări şi ajutându-l să facă anumite conexiuni între diverse informaţii. (Via.)