Există momente când ai prefera să stai pe canapea în loc să alergi. Poate că te simţi copleşită de un nou proiect, aşa că amâni să faci primul pas în acea direcţie pentru mâine. Sau poate că pur şi simplu nu te simţi capabilă să te concentrezi asupra nevoilor şi pasiunilor tale.
Pentru a face primul pas, o idee bună ar fi să încetezi a te mai gândi la ceea ce-i face pe alţii să pară mai buni, mai concentraţi, mai organizaţi şi mai capabili să îşi ducă ţelurile la bun sfârşit. Încetează să te mai întrebi dacă sunt superiori la capitolul autocontrol, dacă au mai mulţi muşchi sau sunt pur şi simplu mai inspiraţi.
Răspunsul pentru toate aceste întrebări este "nu". Şi atunci, vei spune, de ce te confrunţi cu această problemă?
Pentru că nu ai venit pe lume ştiind cum să îţi organizezi timpul, să prioritizezi şi să treci peste momentele care produc disconfort.
Astfel, nu îţi planifici timpul, iar dacă o faci, nu înveţi să respecţi acel plan.
Iei asupra ta prea multă responsabilitate şi apoi simţi că toată lumea trage de tine în toate direcţiile.
Pentru mulţi oameni, teama este cel mai mare vinovat pentru problemele legate de motivaţie, managementul timpului şi nu numai. Mulţi consideră, la nivel subconştient, că ar trebui să facă altceva decât îşi doresc, procrastinează pentru a evita durerea sau pur şi simplu nu consideră că merită să aibă timp şi pentru ei înşişi.
Adevărul este că motivaţia nu are nicio legătură cu productivitatea, ci cu incapacitatea de a-ţi folosi puterea, renunţând la libertatea ta pe parcurs.
Cel mai probabil ai nevoie de câteva trucuri organizatorice pentru a-ţi recăpăta motivaţia:
1. Te concentrezi asupra lucrurilor greşite
Învaţă să prioritizezi corect şi triază la sânge aspectele din lista de lucruri pe care le ai de făcut. Cu siguranţă există zile în care simţi că ai lucrat o zi întreagă, însă ai încheiat ziua frustrată, fiindcă nu ai făcut nimic notabil. Secretul stă nu în cât de multe faci, ci în a face ce trebuie.
Împarte lista de lucruri de făcut în patru categorii:
- Foarte importante şi urgente - Exemplu: o programare la medic
- Foarte importante, însă nu urgente - Exemplu: stabilirea unei întrevederi cu un membru al familiei
- Neimportante, dar urgente - Exemplu: returnarea pantofilor cumpăraţi la magazin
- Neimportante şi deloc urgente - Exemplu: să cumperi o carte pe care ţi-a recomandat-o un prieten
2. Muşti mai mult decât poţi mesteca
Decide ca în fiecare zi să realizezi trei lucruri mari sau mici, pentru a ajunge mai aproape de ţelul propus. Dacă ţi se pare prea mult la început, alege mai puţine. Dacă ţi se par puţine, consideră tot ce faci în plus ca fiind un bonus.
Aşa te asiguri că faci ce trebuie, fără să rişti să te epuizezi pe parcurs. La finalul zilei, verifică dacă ai făcut tot ce voiai, în ordinea potrivită. Dacă tai de pe listă câteva dintre lucrurile mai importante ieşi mai câştigată decât dacă te ocupai de zece lucruri minore.
3. Paralizezi
Chiar şi după ce împarţi ţelurile în bucăţi mai mici, mai uşor de "mestecat", tot s-ar putea să-ţi fie greu să treci la acţiune, mai ales atunci când încerci ceva nou.
Însă devine mai uşor pe măsură ce acţionezi şi capeţi mai multă încredere în tine. Atunci când simţi că paralizezi, că nu mai poţi înainta, fă un pas oricum în direcţia dorită şi vei vedea că disconfortul dispare! Notează toate momentele în care te-ai simţit neputincioasă, dar ai trecut totuşi peste greutăţi. Aplică acest truc atât pentru chestiunile personale, cât şi pentru situaţiile apărute pe plan profesional.
Apoi întreabă-te, sincer, care sunt acele realizări care te fac să te simţi mândră. Priveşte lista întocmită de fiecare dată când începi să te îndoieşti de tine şi de capacitatea ta de a reuşi. Păstrează lista la îndemână, scrisă pe câteva bileţele lipite pe frigider sau pur şi simplu ca wallpaper pentru calculator.
Şi ţine minte: Şansele de reuşită sunt cu atât mai mari cu cât ai motive mai bune și mai puternice pentru a face acel lucru!
Dacă ţelul tău este să mănânci sănătos, probabil nu vei avea suficientă motivaţie în acea direcţie. De ce? Pentru că este un scop de-a dreptul plictisitor. Dar dacă ţelul tău este să mănânci sănătos pentru a te simţi extraordinar, pentru a avea mai multă energie astfel încât să faci lucruri care îţi plac, pentru a economisi banii risipiţi mâncând haotic astfel încât să pleci în vacanţa mult visată, şansele să te ţii de cuvânt cresc considerabil.
Când ai un motiv bun, teama de eşec păleşte. Gândeşte-te mereu la satisfacţia pe care o resimţi dacă acţionezi.