Cercetările arată că cei care fac anumite lucruri doar de dragul celorlalţi ajung să fie frustraţi, chiar dacă ar fi putut să zică "nu". Să fii prea politicoasă duce la adevărate probleme. Să accepţi ceva doar pentru a evita un conflict este o mişcare greşită şi arată cât este de disfuncţională relaţia respectivă. Este mai bine să recunoşti emoţiile negative decât să le eviţi. Dacă nu-ţi poţi manifesta sincer sentimentele atunci relaţia ta cu omul respectiv va pierde din autenticitate.
Experţii şi cercetătorii au găsit soluţia pentru a putea refuza ceva fără mustrări de conştiinţă.
1. Observă "NU"-urile
Când ai refuzat ceva şi persoana respectivă s-a supărat cu siguranţă nu ţi-a picat bine. Adevărul este însă că oamenii spun "nu" de foarte multe ori şi nu se întâmplă nimic rău. Deci analizează mai mult care au fost reacţiile celor din jur când i-ai refuzat şi vei vedea că nu este un capăt de ţară şi încearcă de acum înainte să abordezi mai realistic problemele. Când eşti politicoasă şi empatică nimeni nu va deveni furios dacă pur şi simplu te retragi, dar asta presupune să te cunoşti pe tine şi să-ţi dai seama care îţi sunt limitele. Când poţi indentifica priorităţile din viaţa ta, precum timpul cu familia sau realizarea banilor, te vei simţi mai bine dacă refuzi ceva, pentru că atunci vei şti că faci ceva pentru tine.
2. Cumpără timp
Ia-ţi timp şi gândeşte-te bine la ce să răspunzi. Nu acţiona din inerţie şi dacă eşti nesigură cere un pic mai mult timp ca să te lămureşti. Asta îţi va permite să rămâi calmă şi să evaluezi cum trebuie situaţia. Practic gândeşte înainte să vorbeşti.
3. Stablieşte-ţi un set foarte clar de valori
Asta are de-a face doar cu a avea anumite limite. Când trăieşti după principii bine definite este mai uşor să iei decizii şi este mult mai probabil ca oamenii să-ţi respecte alegerile. De asemenea, sunt mai multe şamse ca cineva să nu o ia personal daca este clar pentru toată lumea că ceea ce faci sau zici este în concordanţă cu regulile tale de viaţă. De exemplu, dacă un prieten îţi cere să-i împrumuţi bani şi tu îi răspunzi doar "Îmi pare rău, nu împrumut bani nimănui", refuzul tău va fi perceput ca fiind unul neutru, neinfluenţat de persoana respectivă.
4. Refuză la infinit
Primul lucru pe care îl ai de făcut dacă o persoană îţi cere ceva şi tu simţi nevoia să refuzi este să zici că nu o poţi ajuta şi dacă persoana respectivă continuă să insiste atunci n-ai altceva de făcut decât să-i repeţi că nu poţi sau nu vrei. Acest lucru te învaţă să fii perseverentă şi opreşte lumea de la negocieri, pentru că răspunsul tău este acelaşi. Fii calmă şi nu ridica tonul, indiferent de câte ori vei fi nevoită să refuzi. Tehnica repetiţiei este foarte eficientă mai ales în vânzări, dar un pic cam rece în relaţiile personale.
5. Leagă-te de ceva personal
Profesorul Adam Grant a subliniat faptul că în studiile lui Hannah Riley Bowles şi Linda Babcock se arată cum atunci când legi refuzul de ceva personal rămâi totuşi în percepţia celuilalt ca cineva grijuliu şi dornic de a oferi ajutorul. Răspunsul cel mai bun în acest caz sună în felul următor: "Dacă te ajut pe tine dezamăgesc pe altcineva."
6. Fă o contraofertă
Este extraordinar să sprijini o cauză în care crezi, dar dacă nu ai tot timpul necesar sau toţi banii care trebuie atunci poţi oferi doar ce îţi permiţi, ca să nu pari egoistă. Da, aici intervine partea ta de negociere, talentul tău de a oferi doar ce şi cât vrei sau îţi permiţi. Dacă, de exemplu, un prieten apropiat te roagă să faci voluntariat pentru un proiect la care lucrează, atunci tu îi poţi răspunde că nu ai prea mult timp liber, dar îl poţi ajuta pentru măcar o oră, două. Însă această variantă trebuie folosită cu măsură, doar în cazurile în care poţi cu adevărat să ajuţi, dar ai şi alte lucruri de făcut. Dacă chiar nu eşti pregătit să faci un anume lucru, atunci poţi să recomanzi pe altcineva mai competent, este o altă formă de ajutor pe care îl poţi da.
Este greu să aplici din prima aceste tehnici celor dragi, dar le poţi încerca pe următoarea persoană care te opreşte pe stradă pentru un sondaj de opinie.
Cum să refuzi fără a te simţi vinovată
Ţi s-a întâmplat probabil să te afli în situaţia delicată în care cineva să te roage ceva, tu să nu vrei sau să nu poţi să accepţi, dar să fii tentată să spui "da" doar pentru a nu se supăra pe tine. Ştii cu siguranţă totuşi că dacă te implici vei regreta.