E obositor să fii la dispoziţia tuturor celor din jur, aşa că trebuie să îţi stabileşti clar priorităţile şi să ştii când să tragi linie.
Atât în viaţa privată, cât şi pe plan profesional, este vital să ştii să spui "nu". Alege-ţi cuvintele cu grijă, însă. Potrivit experţilor, un refuz care include "nu obişnuiesc să..." - cum ar fi "Nu obişnuiesc să răspund la e-mail în weekend." - este mult mai puternic decât unul centrat în jurul formulării "nu pot să...".
De ce funcţionează mai bine această formulare? Ei bine, totul se reduce la cât de mult loc laşi pentru interpretări. Când spui "nu pot să", interlocutorul înţelege că ai vrea, dar ceva te împiedică. Astfel, ar putea să încerce să te convingă că totuşi ai putea reuşi să faci ceea ce îşi doreşte. În schimb, dacă spui că nu obişnuieşti să faci un anumit lucru, nu laşi loc pentru dezbatere, întrucât este vorba despre o regulă pe care ţi-ai impus-o şi pe care vrei să o respecţi.
Încearcă să exersezi utilizarea acestei formulări, întrucât funcţionează foarte bine şi atunci când porţi o conversaţie cu tine însăţi, cu privire la o decizie pe care trebuie să o iei. De exemplu: "Eu nu obişnuiesc să răspund afirmativ când ceea ce vreau este, de fapt, să exprim un refuz."