Iată că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Dar ştii ce înseamnă asta - mese festive care îţi aduc nenumărate posibilităţi pentru a face excese culinare. Deşi este o perioadă ideală pentru a fi fericită, ştii şi tu că oriunde ai privi, vei da nas în nas cu acele preparate delicioase de Crăciun, dar care sunt extrem de tentante.
Eşti îngrijorată că această expunere constantă la bunătăţile de pe masa de Crăciun (a se citi: cozonac, salată boeuf, sarmale, piftie, cârnaţi, caltaboş, tobă, şuncă şi nu numai) va începe să îţi afecteze voinţa şi că vei mânca până te vei îngrăşa? Ei bine, nu îţi face griji, deoarece voinţa ta are câţiva aliaţi pe măsură.
Ce poţi face pentru a-ţi menţine voinţa şi pentru a nu ceda în faţa tuturor bunătăţilor de pe masa de Crăciun? Cheia este să îţi schimbi "setările" minţii. Urmează aceste sfaturi pentru a evita excesele culinare din perioada Sărbătorilor:
1. Pregăteşte-te.
Nu aştepta ca sărbătoarea de Crăciun să vină pentru a începe un regim de alimentaţie sănătoasă. Pregăteşte-te în avans, ca şi cum te-ai antrena pentru un maraton. Fă curăţenie în dieta ta acum, astfel încât corpul tău să îşi amintească faptul că îi place să se simtă sănătos.
2. Pune la cale un plan.
Priveşte Sărbătorile de iarnă ca pe un întreg şi pune deoparte toate petrecerile de sezon, mesele în familie şi sarcinile de gazdă pe care ţi le-ai programat. Apoi gândeşte-te la factorii care îţi declanşează poftele - precum dulciurile, alcoolul sau piureul de cartofi ori cozonacul preparat de bunica ta. Apoi planifică modul în care ai de gând să faci faţă fiecărui eveniment. Poate că îţi vei permite să consumi câteva băuturi alcoolice la o petrecere, iar la altă cină festivă îţi vei permite să guşti din desertul tău favorit. Decide înainte de a ieşi pe uşă.
3. Nu sări peste mese.
În ziua în care are loc un eveniment - de pildă, masa de Crăciun în familia ta extinsă - ai putea fi tentată să sari peste mese şi să "economiseşti" calorii. Aceasta este o idee foarte proastă, iar din această cauză te vei simţi înfometată, irascibilă şi mult mai predispusă să faci excese alimentare.
Dacă vii la petrecere înfometată, şansele sunt destul de mari ca tu să mănânci alimente bogate în calorii sau să consumi prea multe băuturi alcoolice care ţi se urcă la cap. În loc să eviţi anumite mese de peste zi, mai bine mănânci un mic dejun sănătos şi iei masa de prânz în ziua cu petrecerea sau cina de Crăciun şi iei o gustare înainte de a pleca de acasă. În acest fel vei face alegeri alimentare mai bune.
4. Cercetează terenul.
Atunci când ajungi la un eveniment, uită-te mai întâi la toată mâncarea. Trece în revistă bufetul şi verifică masa cu deserturii, astfel încât să îţi poţi ajusta planul. Dacă în mod normal nu mănânci un anumit preparat, nu îl consuma doar pentru că se află acolo, pe masă. Alege doar lucrurile care îţi plac cu adevărat. Stai cu ochii pe variantele mai light, cu mai puţine calorii, precum fruuctele, legumele şi salatele. Dacă eşti îngrijorată că nu vei găsi nimic sănătos, adu un preparat preferat cu tine.
5. Fă-ţi curaj.
Inventează sau gândeşte-te la o mantra preferată pe care să o poţi repeta atunci când se instalează slăbiciunea în mintea ta. Poţi să îţi repeţi lucruri precum "Toate imaginile astea cu dulciuri pline de zahăr să stea departe de mintea mea" sau "Cine şi-ar dori o burtă precum un castron plin cu piftie?".
6. Redirecţionează-ţi concentrarea.
Desigur, conceptul de Sărbători de iarnă înseamnă mult mai mult decât a mânca la masa de Crăciun şi de Revelion. Concentrează-te pe oamenii care vin împreună la petrecere, care se adună în acelaşi loc, pe dragostea, mulţumirea şi buna conversaţie pe care le împărtăşiţi atunci când vă aflaţi sub acelaşi acoperiş, lângă bradul de Crăciun.
7. Găseşte un prieten sau o prietenă.
Stai lângă cea mai sănătoasă persoană din cameră. Nu uita că noi, oamenii, suntem influenţaţi de ceea ce mănâncă cei din jurul nostru. Vei face alegeri mult mai bune pur şi simplu prin asocierea cu o persoană care are un stil de viaţă sănătos.
8. Mănâncă în mod conştient.
Îţi place să mănânci o felie de cozonac? Nu te arunca spre farfurie pentru a înşfăca o bucăţică atunci când nu se uită nimeni la tine. În loc să recurgi la ascunzişuri, fă o alegere conştientă, de a lua o felie de cozonac şi de a te bucura cu adevărat de gustul ei. Ajută-te singură cu o felie, stai jos şi savurează fiecare îmbucătură din cozonacul aromat. Vei fi mult mai satisfăcută şi mai puţin predispusă să mănânci în exces. Atunci când ai terminat, nu te învinui în legătură cu acest lucru. Este alegerea ta şi nu trebuie să îţi fie ruşine.
9. Curăţă-ţi farfuria.
Imediat ce ai început să te simţi sătulă - cu stomacul plin - ia-ţi farfuria şi du-o la bucătărie. Scapă de ea imediat, astfel încât să nu fi tentată să te întorci la masă ori la petrecere şi să îţi pui mai multă mâncare pe ea.
10. Hidratează-te.
De multe ori, noi confundăm setea cu foamea, aşa că cel mai indicat ar fi să bei cât mai multă apă la masa de Crăciun. Adaugă gheaţă în ea atunci când poţi şi ai de unde să o procuri. Bea un pahar cu apă între fiecare băutură alcoolică pe care o consumi şi tot un pahar cu apă este recomandat înainte de desert. Dacă tu eşti gazda petrecerii, pune carafe mari cu apă la îndemână, pentru ca invitaţii tăi să se hidrateze oricând îşi doresc.
11. Fii o gazdă sănătoasă şi ai grijă de invitaţii tăi.
Dacă tu eşti cea care găteşte pentru masa de Crăciun, nu te tortura singură cu pregătirile. Nu eşti obligată să faci preparate care îţi vor da peste cap dieta, doar pentru că este o tradiţie să mănânci, de exemplu, sarmale la masa de Crăciun. Onorează-te pe tine, servind versiuni mai sănătoase ale preparatelor tradiţionale preferate de toată lumea. Să fim cinstite: nimeni nu vrea să ia în greutate în timpul Sărbătorilor de iarnă sau să plece de la petrecerea ta simţindu-se rău din cauza preparatelor pe care le-a mâncat. Nu te gândi că dacă vei găti mai light îi vei priva pe cei dragi de ceva, dar gândeşte-te cp le oferi un dar mai preţios: sănătatea.
12. Impune-ţi limite.
Aminteşte-ţi că fiecare sărbătoare reprezintă o zi. Dacă ai mâncare rămasă de la petreceri sau mese festive, oferă-ţi permisiunea de a le arrunca fără să te simţi vinovată. Sau dă această mâncare oamenilor nevoiaşi, de pe stradă, care nu au ce mânca. Dacă vei continua să mănânci de parcă este o zi de Crăciun care se prelungeşte la nesfârşit, zile la rând după Crăciun, nu vei face decât să strici toate eforturile pe care le-a depus din greu pentru a-ţi menţine o alimentaţie sănătoasă. Sursa.