Te-ai săturat să te simţi balonată de Sărbători? Atunci scapă de disconfortul abdominal Crăciunul acesta. Făcând alegeri alimentare inteligente în săptămâna de dinainte de Crăciun, poţi să fii pregătită pentru ziua cea mare, asigurându-te că nu vei ruina toate acele eforturi depuse deja pentru a avea o siluetă de invidiat în perioada Sărbătorilor.
Un specialist citat de coachmag.co.uk, Derry Temple, nutriţionist şi antrenor, are formula perfectă.
Vineri, 18 decembrie 2015
- Micul dejun: terci de ovăz cu lapte de migdale, presărat cu seminţe de in şi scorţişoară.
- Prânzul: o conservă de somon roşu, amestecată cu o conservă de năut, castravete proaspăt tocat şi roşii, peste care pui puţin ulei de măsline şi suc de lămâie.
- Cina: chiftele din carne de vită cu salată verde şi varză acră presărată cu seminţe de in.
- Gustări: tulpini de ţelină crudă, cu hummus.
Sâmbătă, 19 decembrie 2015
- Micul dejun: 3 sau 4 crenvurşti de curcan cu o mână mică de nuci.
- Prânzul: brânză de capră şi sfeclă roşie, cu salată din diverse legume frunzoase şi nuci.
- Cina: biban sau alt peşte pregătit la cuptor, cu lămâie şi măsline, servit cu varză furajeră kale şi quinoa.
- Gustări: o mână de nuci caju, iaurt grecesc.
Duminică, 20 decembrie 2015
- Micul dejun: jumătate pepene galben mic, cu brânză cottage.
- Prânzul: piept de pui la grătar, cu salată din frunze de baby spanac şi stropită cu sos pesto şi seminţe de pin.
- Cina: friptură din muşchi de vită, cu conopidă fiartă uşor sau preparată la aburi, dar şi cu piure de cartofi dulci.
- Gustări: avocado cu sare de mare şi oţet balsamic.
Luni, 21 decembrie 2015
- Micul dejun: 3 ouă jumări cu rucola, roşii şi somon afumat.
- Prânzul: Salată grecească - se amestecă salată verde, roşii, ceapă roşie, măsline, asezonată cu ulei de măsline extravirgin şi acoperită cu câţiva creveţi.
- Cina: Chili con carne (n.r. - un fel de mâncare condimentat cu ardei iuţi, carne, roşii şi fasole). Carne de vită tocată, cu ardei gras roşu tăiat fin, roşii, măsline, fasole şi ardei iute chilli - servită peste frunze de baby spanac.
- Gustări: tulpini de ţelină cu o lingură de unt de migdale/alune de pădure sau unt din nuci caju; un măr.
Marţi, 22 decembrie 2015
- Micul dejun: iaurt natural amestecat cu seminţe din in şi o lingură de pudră de proteine din zer.
- Prânzul: salată simplă - o conservă de ton, o mână de varză albă tocată cât mai fin, morcov dat prin răzătoare, o mână de spanac şi câteva frunze de coriandru. 1 ou fiert tăiat mărunt, 1 lingură de maioneză.
- Cina: Kebab de miel - carne de miel tăiată cubuleţe, cu bucăţi de ceapă, ardei gras şi ciuperci - toate puse pe beţe pentru frigărui şi servite cu legume la aburi sau cu o salată, ca garnitură.
- Gustări: ou fiert tare şi un pumn de afine.
Miercuri, 23 decembrie 2015
- Micul dejun: Shake dintr-un amestec de fructe de pădure - 1 cană plină cu diverse fructe de pădure (căpşune, mure, afine), iaurt natural, 1 lingură de pudră de proteine de vanilie, 1 cană de cuburi de gheaţă.
- Prânzul: pui la grătar cu rucola, măcriş, spanac, castravete, măsline şi roşii deshidratate - toate acestea presărate cu seminţe de susan şi acoperite cu un strat subţire de ulei de măsline extravirgin, cu un strop de oţet balsamic.
- Cina: carne de vită tăiată cubuleţe, trasă în tigaie, cu usturoi zdrobit, ceapă, ardei gras roşu, ţelină, morcovi şi pastă de tomate; carnea se serveşte cu broccoli la abur sau fiert şi quinoa.
- Gustări: crudităţi precum fâşii de ardei gras cu guacamole (avocado pasat, amestecat cu ceapă tocată, roşii, ardei iute chilli şi alte condimente).
Joi, 24 decembrie 2015
- Micul dejun: o omletă din 3 sau 4 ouă, cu spanac şi ciuperci.
- Prânzul: pastramă (carne de vită afumată, servită sub formă de felii subţiri) cu muştar şi o salată din diverse legume frunzoase, pe pâine de secară.
- Cina: file de somon proaspăt, dat printr-un mix de condimente cajun, cu o garnitură de fasole verde la aburi şi o mică porţie de linte.
- Gustări: pere sau mere şi un pumn de nuci braziliene.
Ce spune nutriţionistul Derry Temple despre acest plan
Acest plan nutriţional pentru o săptămâna este conceput pentru a te menţine slabă şi în formă de acest Crăciun. Mărimea porţiilor va fi una caracteristică pentru tine, atât timp cât te asiguri că o porţie de proteine (carnea, de pildă) ar trebui să fie de dimensiunea palmei tale.
Această dietă limitează cantitatea de carbohidraţi, pentru a te asigura că organismul tău este pe modul de ardere a grăsimii şi că va trebui ca organismul să muncească mai mult pentru a face rost de energia de care are nevoie.
Încearcă să îţi planifici mesele tale care conţin carbohidraţi după antrenamente, atunci când corpul tău tolerează cel mai bine sursele de amidon şi poate avea nevoie de aceste alimente pentru a reface depozitele de glicogen din muşchii tăi.
Reţine unitatea de măsură: ar trebui să poţi ţine orice porţie de carbohidraţi în măna ta făcută căuş. Nutriţionistul mai spune că eşti liberă să mănânci cât de multe legume vrei (dintre cele menţionate mai sus), dar ar trebui să te concentrezi pe legumele cu frunze verzi. Sursa.