Pentru a fi cât mai productivă cu putință, este recomandat să-ți amenajezi un loc doar al tău, care să fie ergonomic, pentru a evita durerile de spate.
De ce este atât de important să ai un spațiu de lucru ergonomic
Când stai pentru mai multe ore în fața unui calculator, postura ta are de suferit, deoarece pulpele se flexează, pieptul se comprimă, capul se duce înainte, iar umerii se cocoșează și astfel corpul încearcă să compenseze alegându-și pe moment o postură cât mai confortabilă. Însă la un moment dat, vor apărea durerile cronice, tendonite și schimbări ale poziției corporale, deoarece mușchii se scurtează și se obișnuiesc atât de mult cu o anumită postură, încât mobilitatea este redusă.
Un spațiu de lucru ergonomic te ajută să ții la distanță toate aceste probleme într-un mod natural, menținând o postură sănătoasă pe termen lung și maximizându-ți eficiența. Pentru a beneficia de aceste avantaje, ajustează-ți înălțimea scaunului, a biroului și eventual pune monitorul pe un suport, ca să stea la înălțimea ochilor tăi.
Folosește-te de ce ai la îndemână
Este foarte important să ai monitorul la nivelul potrivit. Acesta ar trebui să fie fix la nivelul ochilor tăi sau cu doar puțin mai jos, pentru a evita să apleci gâtul când te uiți în jos, dar de exemplu, dacă lucrezi de la masa din bucătărie, masa nu te va ajuta prea mult în acest sens. Pentru a nu fi nevoită să remobilezi apartamentul, pune câteva cărți sub laptop sau o cutie de board-games.
Ține totul la distanța potrivită
Înălțimea este importantă când amenajezi un spațiu de lucru ergonomic, dar trebuie să ții cont și de distanță, pentru că a te întinde până în colțul mesei de fiecare dată când ai nevoie să folosești mouse-ul este deja peste mână. Experții recomandă să ții mous-ul și tastatura relativ aproape și să creezi un unghi de 90 de grade având ca punct de reper cotul. Ține cont de ideea că oriunde îți pui mâinile pe birou în mod natural, acolo ar trebui să fie și tastatura, chiar lângă ea situându-se mouse-ul.
Stai cum trebuie
Chiar dacă îți pui la punct cum trebuie locul de muncă, ceea ce te supune la un risc suplimentar este poziția în care stai. În acest sens, trebuie să stai mereu dreaptă și să eviți să te apleci, iar dacă scaunul este prea mare și nu se reglează, poți pune o cutie, câteva cârți mai mari la picioare sau o pernă, pentru a te odihni. Aceste trucuri te vor ajuta să nu ai dureri de spate, gât, mâini sau picioare.
Realizează-ți propriul bar la care să lucrezi
E minunat dacă poți sta cum trebuie când lucrezi, dar mai poți varia stând în picioare, ceea ce îți va susține greutatea coloanei vertebrale, iar pelvisul va echilibra restul corpului, menținând totodată forma în S a coloanei. Dacă ai deja un birou la care poți sta în picioare foarte bine, dacă nu, poți înfige o poliță într-un perete, confecționându-ți astfel propriul bar.
Fă mișcare
Chiar dacă lucrezi de acasă, este foarte important să nu uiți să-ți iei pauze de mișcare, deoarece să stai așezată pe un scaun ore întregi nu este tocmai sănătos. Medicii recomandă ca la fiecare 30 de minute să te plimbi un pic sau măcar să faci câteva exerciții de stretching. Chiar și 5 minute de întinderi și mișcări ale umerilor, spatelui și gâtului, îți vor face ziua mult mai plăcută.
Cum să te asiguri că ți-ai amenajat corect locul de muncă de acasă
Dacă ești în situația în care să lucrezi remote, vei dori să îți faci viața cât mai ușoară și totul pornește de la amenajarea biroului.